Ambasada Poljske se pridružuje aktivnostima jačanja privredne saradnje Poljske i Srpske

24.11.2017


Područna privredna komora Banja Luka je 22. novembra 2017. godine ugostila Nj.E. ambasadora Poljske, g. Andržeja Kravčika, te se po ko zna koji put uvjerila da je Poljska jedan od najperspektivnijih spoljnotrgovinskih partnera područja Banjaluke i Bosne i Hercegovine.

U razgovoru Nj.E. ambasadora i predsjednika Komore, Gorana Račića obe strane su se osvrnule na aktivnosti unapređenja privredne saradnje Poljske i našeg područja. Područna komora je itekako imala šta da predstavi. Aktivnosti Komore na polju pronalaženja prilika za spoljnotrgovinsku razmjenu i privlačenje investicija iz Poljske su u poslednje dvije godine intenzivne i već su dale prve konkretne rezultate. Ambasador je pozdravio izbor oblasti u Poljskoj koje je Banjalučka komora odredila kao ciljne, Podlasko i Vojvodstvo Lublina. Takođe je ocijenio kao vrlo kvalitetne kontakte koji su napravljeni sa velikim poljskim kompanijama kao što su Polmot, Pronar, Mlekovita i druge ne manje značajne. Svaki od projekata saradnje naših i poljskih privrednika koji je nastao posredstvom Komore, je pojedinačno razmotren. Ambasada Poljske će u okviru svojih nadležnosti pružiti svu moguću podršku navedenim projektima ali i onima koji su tek u planu. Napomenuto je da Privredna komora u svoje aktivnosti uključuje i lokalne organe uprave te kulturne i sportske organizacije čime privredno povezivanje dobija i šire rezultate.

U narednih mjesec dana, u organizacije Područne privredne komore Banja Luka i Balkansko-poljske privredne komore biće upriličeno i svečano potpisivanje sporazuma o saradnji Trebinja i Lublina. Takođe, svi administrativni preduslovi su ispunjeni za potpisivanje sporazuma o saradnji između Podlaske oblasti u Poljskoj i Republike Srpske. Naredni korak Komore Banja Luka je organizacija foruma privrede područja Banja Luka u Bjalistoku.

Nj.E. Ambasador se na kraju sastanka zahvalio i izrazio svoju ličnu podršku te obećao podršku i učešće Ambasade Poljske u svim narednim događajima u organizaciji naše Komore koji se tiču saradnje Poljske i BiH.