EcoInn - rezultati upitnika

17.08.2017


Da bi se postigao glavni cilj projekta, a to je unapređenje saradnje inovacionih aktera, neophodno je uvidjeti potencijalne barijere, izazove i mogućnosti za unapređenje ekoloških inovacija, s obzirom na subjektivna iskustva i perspektive pojedinaca kao i organizacija prema njihovom tipu ili industrijskom sektoru.

Proces analize zainteresovanih strana koji je sproveden u regionu Dunava na nivou 13 projektnih partnera predstavlja osnovu za izradu zajedničke transnacionalne strategije i transnacionalnog akcionog plana za implementaciju razvoja kapaciteta i uvođenja eko inovacija na tržište. Istraživanje je izrađeno za potrebe projekta "Eko-inovativno povezani Dunavski region - EcoInn Danube", koji se realizuje u Transregionalnom programu Interreg Danube. Dobijene informacije korišćene su isključivo u svrhu istraživanja, a mišljenja i sugestije učesnika će se koristiti za poboljšanje postojećeg statusa eko-inovacija u Dunavskom regionu.

Upitnik je sproveden na internetu putem platforme, odgovori su prikupljeni od 15. maja do 9. juna 2017. godine, dok je ukupno 109 učesnika dalo su svoje odgovore u Bosni i Hercegovini.

Pitanja su bila usmjerena na 4 glavne ciljne grupe: mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, javni sektor i javnost i nevladine organizacije. Svaka ciljna grupa je imala posebno prilagođen upitnik.

Analizu upitnika možete pročitati ovdje.

Projekat EcoInn Danube je odobren u prvom pozivu Dunavskog transnacionalnog programa i sprovodi ga 13 projektnih partnera i 3 pridružena strateška partnera iz 12 evropskih zemalja. Vodeći partner projekta je Slovački centar naučnih i tehničkih informacija. Opšti cilj projekta EcoInn Danube je unapređenje saradnje aktera inovacija u oblasti eko inovacija sa posebnim naglaskom na razvoju i primjeni ekotehnologija u Dunavskom regionu. Projekat se fokusira uglavnom na oblast obnovljive energije i uštede energije (efikasnosti). Područna privredna komora Banja Luka je jedan od 13 partnera u Projektu.