Jačanje saradnje PPK BL i opština na razvoju lokalne privrede uz podršku EU i Vlade Njemačke

18.10.2017


Područna privredna komora Banja Luka je 18. oktobra primila Potvrdu o dodjeli bespovratnih sredstava na svečanoj ceremoniji održanoj u Banjaluci. Ovim događajem je EU ProLocal program, kojeg provode GIZ i Evropska unija, dodijelio dodatnih milion evra kao dio podrške pozitivnom trendu oporavka od poplava iz 2014. godine kroz dalje poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Komora je na ovaj način obezbjedila sufinansiranje projekta KOOPLokal kojeg će u narednih godinu dana provoditi u saradnji sa Privrednom komorom RS i opštinama Prnjavor, Srbac i Laktaši te će ostvariti tri specifična cilja, i to:

- dati doprinos jačanju saradnje između Privredne komore kao predstavnika poslovne zajednice i jedinica lokalne samouprave te jačanju međuopštinske saradnje na području djelovanja komore Banja Luka;

- dati doprinos unaprijeđenju lokalnog privrednog ambijenta i poboljšanju imidža lokalnih zajednica i privlačenju investicija kroz izgradnju i uvođenje instrumenata ekonomskog razvoja na lokalnom nivou; i

- dati doprinos razvoju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za bolje razumijevanje i reagovanje na dinamiku i izazove privatnog sektora.

Pored tri opštine koje su direktno uključene u projekat, i ostalih 18 sa područja Komore će moći da koriste usluge Komore kako bi unaprijedile lokalni privredni ambijent i privukle nove investicije. Takođe kroz ovaj projekat Komora uvodi redovne edukacije u skladu sa potrebama lokalne uprave i potrebama MSP radi unapređenja kapaciteta za bolje razumijevanje i reagovanje lokalnih vlasti na dinamiku i izazove privatnog sektora.

Više o projektu