Nakon inicijative privrednika, Uprava za indirektno oporezivanje izmijenila Uputstvo za promet gasa za domaćinstvo

23.02.2018


Još jedna inicijativa Grupacije i Odbora za promet naftom i naftnim derivatima urodila je plodom!

Nakon što je Odbor za promet naftom i naftnim derivatima na Drugoj sjednici donio zaključak da bude kreirana Inicijativa za izmjenu Uputstva za promet TNG-om, te je ona putem Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima i poslana prema UIO BiH, ova institucija je uvažila zahtjeve privrednika i izmijenila uslove za promet TNG-om.

Prvi i najveći zahtjev privrednika bio je da se jasnije definiše pojam „krajnji korisnik“, zbog čijeg nejasnog određenja je prijetila čak i situacija u kojoj bi došlo do nestašice gasa za domaćinstvo na tržištu.

-U cilju potpunog pojašnjenja primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, Uprava je donijela dopunu Obavijesti za prodaju plina u bocama za domaćinstva bez obračuna putarine. Dopuna obavijesti o postupanju uvoznika i distributera nafte, naftnih derivata i plina u BiH odnosi se na jasnije pojašnjenje pojma krajnjeg korisnika, gdje su preciznije definisani uslovi pod kojima se može vršiti promet plina u BiH bez plaćanja putarine – saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Takođe, distributeri su u Inicijativi zatražili i da se proizvođačima i uvoznicima omogući da prodaju TNG-a za industriju i domaćinstvo drugim distributerima TNG-a koji su dužni voditi evidenciju o prodaji krajnjim korisnicima na način kako je UIO propisala, a što inspektorima omogućuje kvalitetnu kontrolu tokova ovog energenta.

Treći zahtjev distributera odnosio se na potrebu da iz Izjave o uvozu TNG-a bude uklonjen dio koji onemogućuje uvoznike da dalje prodaju ovaj energent punionicama i distributerima, što je takođe uvaženo.