Održan 11. Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici „SuSajam 2017“

08.06.2017


U subotičkoj Hali sportova dana 1. juna.2017. godine tradicionalno je upriličeno svečano otvaranje 11. Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici „SuSajam 2017“,koji je trajao do 3. juna. Ova značajna regionalna manifestacija, okupila je izlagače i posjetioce iz svih grana privrede, prevashodno turizma, jer je ove godine tematski fokus stavljen upravo na tu privrednu granu, za koju je karakteristična tendencija rasta iz godine u godinu. Na preko 50 štandova predstavilo se 174 izlagača iz sedam zemalja, a pored domaćih privrednika predstavili su se i privrednici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i Švedske.

Ovogodišnji ,,SuSajam 2017" organizovali su JKP „Subotičke pijace“ i Regionalna privredna komora Subotica. Partner Sajma ove godine bio je švedski grad Sandviken.

Vlada Srbije je prošle godine usvojila Strategiju razvoja turizma Republike Srbije 2016 - 2025. u kojoj se na trećem mjestu među turističkim destinacijama nalaze  Subotica, Palić i Potisje. Grad Subotica, pored privlačenja novih investicija, otvaranja novih i očuvanja postojećih, te podrške malim i srednjim preduzećima, kao jedan od prioriteta postavlja i razvoj i infrastrukturno opremanje Palića kao prepoznatljive turističke destinacije, za šta je ove godine namjenjeno oko 120 miliona dinara.

U ime organizatora, prisutne je pozdravio Slobodan Vojinović, predsednik RPK-a, naglasivši da su 2016. godine, privrednici ovog regiona ostvarili promet od čak dve milijarde dolara sa inostranstvom, te fiskalnu godinu okončali sa suficitom od 30 odsto. ,,Danas je prisutno deset odsto zemalja sa kojima ovaj region radi. Bez dobre ekonomije ne može biti dobre nadgradnje ni u jednoj oblasti. Srbija ne može da ostane bez svoje privrede i stoga je dobrodošao svaki investitor koji će u ovoj zemlji raditi po našim propisima, koji su usaglašeni sa Evropskom unijom“, rekao je Vojinović.

,,SuSajam 2017“ otvara mogućnosti za privrednike da predstave svoje proizvode i usluge potrošačima i drugim privrednicima, sa kojima će moći i da razmjene iskustva i primjere dobre prakse, te uspostave uspješnu poslovnu saradnju i ostvare kontakte. U okviru Sajma organizovana su i stručna predavanja, paneli i okrugli stolovi. 

Svoj štand su imale i PKRS-Područna privredna komora Banja Luka gdje su promovisani privrednici iz cijele Republike Srpske sa svojim proizvodnim programom i propagandnim materijalom u svrhu izlaganja na ovoj sajamskoj manifestaciji.
U sklopu ove aktivnosti na poziv preduzeća „Pionir“   d.o.o. Subotica  posjetili ovu najveću konditorsku industriju  u Republici Srbiji. U razgovorima sa rukovodstvom Marijom Urošević Direktorom prodaje i Marijom Subotić Finansijskim direktorom dobili smo niz informacija o tržištu Srbije i svih zemalja okruženja. Razgovarano je o mogućnostima širenja proizvodnje i trgovine u Republici Srpskoj. O razvojnim planovima u samom holdingu koji posjeduje četiri fabrike i pet hotela vodili smo razgovore te našli mogućnosti da kroz distributivne kanale koje koristi sistem Pionir plasiramo robe iz Republike Srpske. Obišli smo proizvodne pogone te uočili da  se radi o prehrambenoj industriji sa najnovijom opremom i proizvodnim procesima sa velikom produktivnošću.