Održan Okrugli sto u Prijedoru

16.11.2017


Okrugli sto u Prijedoru organizovan je na inicijativu privrednika, a na temu rezmatranja dva zakona: Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u transakcijama i inicijative za izmjena Zakona o PDV.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, privrednike je upoznao i sa  Prijedlogom mjera poslovne zajednice za Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godina. Poslovna zajednica  insistira na rasterećenju privrede, smanjivanju javne potrošnje, efikasnijem radu javne uprave, poboljšanju likvidnosti, reformama u oblasti tržišta rada i obrazovnog sistema kao i u oblasti zdravstvene zaštite.   

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u transakcijama predviđa maksimalan rok za plaćanje do 60 dana, s tim da je moguć i duži rok ukoliko postoje instrumenti obezbjeđenja u vidu bankarske garancije i mjenica, a dozvoljeno je i plaćanje na rate. Privrednici su iznijeli svoje prijedloge i sugestije u vezi pojedinih članova ovog zakona, kao i zakona o PDV-u.

Okrugli sto je organizovan od strane PPK Banja Luka, kancelarije u Prijedoru.