Održan sastanak sa opštinama i gradovima područja

16.02.2018


Održan je sastanak Područne privredne komore Banja Luka i predstavnika opština i gradova sa područja djelovanja Komore koji je predstavljao i početni sastanak projekta KOOPLokal - Jačanje saradnje Privredne KOmore i OPština na pružanju podrške ekonomskom razvoju na LOKALnom nivou”.

Projekat “KOOPLokal - finansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal. Ukupna vrijednost projekta je 108.408,03 KM od kojih je Evropska unija obezbijedila 86.726,43 KM. Projekat traje od 1.12.2017. do 30.11.2018. a Komora ga provodi u partnerstvu sa Privrednom komorom Republike Srpske i opštinama Prnjavor, Srbac i Laktaši.

Cilj projekta je unaprijediti postojeće usluge koje Komora nudi svojim lokalnim zajednicama i uvesti nove, kako bi udruženim snagama promovisali mogućnosti ulaganja u lokalne zajednice područja djelovanja Komore.

Sastanku su prisustvovali načelnici opština, načelnici odjeljenja za privredu odnosno stručni saradnici za unapređenje privrede u jedinicama lokalne zajednice (JLS), predstavnici razvojnih agencija i partneri u projektu. Skup je informisan o aktivnostima projekta KOOPLokal, te su sa predstavnicima lokalnih zajednica usaglašeni detalji aktivnosti projekta čiji su oni direktni korisnici.

Učesnike je pozdravio Goran Račić, predsjednik Komore iznoseći pregled saradnje Komore sa opštinama i gradovima u poslednjoj deceniji. Istakao je najznačajnije projekte Komore u dijelu saradnje sa lokalnom vlasti, te napomenuo da Komora ima niz usluga čiji su direktni korisnici opštine i gradovi, dok će projektom KOOPLokal ova lista biti proširena. Stoga, rečeno je, jedinice lokalne samouprave predstavljaju značajnu grupu korisnika usluga Komore, pored privrednih društava članova Komore i stranih partnera. Predsjednik je iznio i najznačajnije planove Komore u 2018. godini.

Projekat KOOPLokal je u Program rada Komore za 2018. uveo Paket usluga za jedinice lokalne samouprave za privlačenje investicija i unapređenje uslova poslovanja na lokalnom nivou. Te usluge podrazumijevaju: redovne polugodišnje sastanke sa donosiocima odluka na lokalnom nivou, najmanje dva seminara za lokalnu administraciju, izradu publikacije o mogućnostima ulaganja u opštinu/grad, redovne informacije o privrednim kretanjima, kao i studijsko putovanje u jednu lokalnu samoupravu u Evropskoj uniji. Projekat KOOPLokal će izraditi aplikaciju za mobilni telefon čija je namjena da privrednike (a u drugom redu i opštu javnost) informiše o uslovima poslovanja i aktuelnostima ali i omogući efikasniju komunikaciju sa lokalnom upravom, te promociju lokacijskih prednosti opština u vezi sa privlačenjem investicija.

Osim načelnika opština, gradonačelnika i načelnika odjeljenja za privredu, na sastanak su pozvani i predstavnici Ministarstva lokalne uprave i samouprave, te predstavnici Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLokal, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/.