Potpisan Sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta i Područne privredne komore Banja Luka

12.06.2017


Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr Stanko Stanić i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić potpisali su danas na Ekonomskom fakultetu, Sporazum o saradnji između ove dvije institucije kojim su definisani zajednički ciljevi, područja i oblici saradnje.

Sporazumom se predviđa jačanje udjela i doprinosa oba partnera u rješavanju ključnih problema privrednog i tehnološkog razvoja Banje Luke i Republike Srpske, kao i zajedničke aktivnosti na uspostavljanju instrumenata podrške dinamičnijem rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća, te podsticanje razvoja institucija preduzetničke ifrastrukture i partnerstvo u pripremi projekata finansiranim iz evropskih i drugih fondova. Oblici saradnje predviđaju i zajedničko organizovanje edukacija u formi praktičnih radionica, seminara, konferencija i okruglih stolova. U saradnji sa Komorom Fakultet planira organizovati studentsku praksu i programe volontiranja za sva tri ciklusa studija.

Jedan od najznačajnijih oblika saradnje bio bi transfer znanja, gdje bi se ekonomski stručnjaci na fakultetu stavili u službu privrede, u smislu da se pokušaju iznaći riješenja za revitalizaciju privrednih društava, koji se susreću sa ozbiljnim problemima u svom poslovanju. Iznalaženje rješenja problema predviđa se i kroz izradu diplomskih i master radova, kao i doktorskih disertacija.

Ekonomski fakultet planira formiranje Savjeta za saradnju sa privredom, čiji će član obavezno biti i predstavnik Privredne komore.

Jačanje saradnje Ekonomskog fakulteta i Privredne komore sigurno će dati značajne pozitivne efekte za ukupan privredni ambijent u Republici Srpskoj.