Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

19.10.2017


Na poziv Spektar centra iz Beograda, Savjet za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banja Luka uzeo je aktivno učešće na “Regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i BiH”, koja je održana 16. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Konferencija je organizovana kroz tri panela, obuhvativši tri goruće teme vezane za žensko preduzetništvo  a to su:

  1. Žensko preduzetništvo – izazovi i razvojna šansa Srbije i regiona,
  2. Finansiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta - uslov za ekonomsku održivost ženskih preduzeća,
  3. Unapređenje ženskog preduzetništva na nivou lokalne zajednice, stručno osposobljavanje i povezivanje u region i Evropi.

Treći panel za nas, iz Republike Srpske bio je možda i najvažniji jer su na njemu učestvovale naše predstavnice Savjeta i preduzetnice. U okviru ovog panela, panelistica Nada Budiša, sekretar Savjeta, pomenula je sve ono bitno što smo u Privrednoj komori radili do sada na polju razvoja i unapređenja ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj, kao što su istraživanje, analiza i identifikacija žena preduzetnica, odnosno stvaranje baze podataka, stručno osposobljavanje i usavršavanje kroz različite vidove obuke i seminara koje smo tokom proteklih sedam godina, koliko postoji Savjet za žensko preduzetništvo, organizovali u Privrednoj komori u cilju osnaživanja žena i njihovog preduzetništva.

Organizovanim odlaskom na različite konferencije, simpozijume, sajmove i slične manifestacije omogućili smo im povezivanje, umrežavanje i udruživanje. Učešćem u različitim radio i tv emisijama i kroz novinske članke, doprinijeli smo njihovoj većoj vidljivosti u javnosti i davanju na značaju ovog segmenta preduzetništva.

Panelistica, uvažena preduzetnica, vlasnica i direktorka Drvne industije “Bor” iz Gradiške Milena Vrhovac, istakla je mnoge slabosti koje prate naše društvo vezano za žensko preduzetništvo i predložila  dobra rješenja koja su na kraju ušla i u zaključke Konferencije koje nam je domaćin pravovremeno dostavio, a oni su:

• Neophodno je na duži rok raditi na suzbijanju rodne sagregacije i omogućiti veću zastupljenost učešća žena u ekonomskom životu;

• Neophodno je stalno ohrabrivanje žena da se otisnu u preduzetničke vode;

• Potrebno je olakšati pristup izvorima finansiranja;

• Potrebno je podsticanje otvorenog tržišta u regionu;

• Treba raditi na podizanju nivoa stručnog osposobljavanja;

• Potrebno je raditi na umrežavanju žena preduzetnica;

Treba više obratiti pažnju na način promovisanja žena i ženskog preduzetništva u medijima;

Na otvaranju Konferencije, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, rekla je da u 2018. godini Vlada Republike Srbije ima nameru da regionalnu konferenciju podrži i u proširenom sastavu, koji bi uključivao sve zemlje Zapadnog Balkana.

Naša želja je da se slična konferencija  organizuje i u Republici Srpskoj.