Rukovodstvo Komore u posjeti prijedorskim privrednim društvima

03.08.2017


U okviru aktivnosti „dan na terenu“ kancelarija privredne komore u Prijedoru je organizvala posjetu šrivrednim društvima: Fortis group a.d. Prijedor; Karpenteri Vitorog d.o.o. Prijedor; Grossis d.o.o. Prijedor Ivančica a.d. Prijedor i Javor a.d. Prijedor. U posjeti su učestvovali predstavnici Područne privredne komore Banja Luka: Goran Račić, predsjednik; Aleksandar Ljuboja, sekretar; Dijana Đaković, rukovodilac Kancelarije u Prijedoru.

Fortis grup (Fortis group) a.d. Prijedor je preduzeće u čijem sastavu posluje 8 kompanija. Direktor Dragan Čorokalo je primio predstavnike Komore i u otvoreno razgovoru navedena su pitanja bitna za poslovanje ovog preduzeća: uvesti mogućnost  da entitet RS bude garant poslova u inistranstvu (izgradnja puteva i drugi poslovi niskogradnje); iniciranje dogovora sa preduzećima koji se bave niskogradnjom u RS o mjerama zaštite od dolaska poznatih svjetskih kompanija iz ove oblasti na prosotre RS što bi cijelu branšu dovelo u podređen položaj; prisutan je problem nedostatka stručne radne snage (za poslove rukovođenja i ostalo); seminare koje organizuje Poreska uprava o primjeni zakonskih regultiva provoditi i dalje s tim da se otvori praksa uvažavanja prijedloga preduzeća. Privredna komora je ponudila davanje mišljenja i preporuka što je bitno za pregovore sa inostranim poslovnim partnerima i što će ove kompanije ubuduće uvesti u praksu.

Karpenteri Vitorog d.o.o. Prijedor je preduzeće koje se bavi proizvodnjom stolica za poznatog kupca. Razgovor je obavljen sa direktorom Radom Marijancem. Kompanija je investicija Vitorog promet d.o.o. Novi Sad i nastala je kupovinom firme DI „Marko“ d.o.o. Prijedor. U planu je proširenje proizvodnih kapaciteta izgradnjom nove hale. Trenutno zapošljava oko 60 radnika i bavi se izradom tapaciranih stolica i fotelja za različite  namjene. Problemi koje navode: nedostatak sirovina i nepoštovanje dogovora od strane Srpskih šuma; nedostatak stručne radne snage (tehničari za preradu drveta, mehaničari, i sl.); agenti stranih kompanija obilaze proizvodča u RS/BiH i nude da rade za njihovoe robne/prizvodne marke što našim drvoprerađivačima obara cijene i time usporva dalji razvoj. Prijedlog je da se putem privredne komore okupe drvorperađivači i obave razgvoori sa njima na ovu temu.

Grosist (Grossist) d.o.o. Prijedor je preduzeće iz oblasti drvne industrije koje raspolaže primarnom preradom drveta (pilana, sušara) i bavi se proizvodnjom i montažom kuća od drveta. Rukovodstvo komore je obišlo proizvodnju i u razgovoru sa direktorom Ratkom Macanovićem informisalo se o planovima i aktuelnim problemima. Javor a.d. Prijedor je preduzeće koje se bavi proizvodnjom namještaja i ima dugu tradiciju u toj proizvodnji. Takođe proizvode tapacirani namještaj za vlastite potrebe i razne vrste podova od drveta. Rukovodstvo je obišlo proizvodnju i razgovaralo sa direktorom Radovanom Šalabalijom. Oba preduzeća su aktivna u klasteru DRVO PD i bavili su se i razmatranjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u RS i uputili svoje sugestije privrednoj komori. Očekuju organizovanje stručno skupa na ovu temu.

Ivančica a.d. Kozarac-Prijedor je preduzeće koje se bavi proizvodnjom gornjih dijelova za obuću (najviše dječije papuče brenda Froddo) i proizvodnjom presvlaka za automobilsku industriju. U planu je nova investicija i proširenje proizvodnje i zasplenje za nova 24 radnika (trenutno radi 180). Iskazali su interes za učešće u pregovorima sa firmama iz Poljske čiji je dolazaka najavljen u Područnu privrednu komoru Banja Luka.