Sjednica Savjeta za građevinarstvo, IGM i komunalne i uslužne djelatnosti

13.11.2017


U Područnoj privrednoj komori Banja Luka, 07.11. 2017. godine, održana je druga redovna sjednica Savjeta za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala, komunalne i uslužne djelatnosti na kojoj su razmatrani, pored ostalog, prijedlozi poslovne zajednice za Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020.

Predsjednik Komore, Goran Račić detaljno je upoznao prisutne o aktivnostima koje Komora preduzima u cilju rasterećenja privrede i poboljšanju uslova poslovanja.

Naglasio je da smo mi već dostavili Vladi Republike Srpske prijedlog mjera za Program ekonomskih reformi i da je tu manje više sadržano sve ono što smo i prethodnih godina uočili i predlagali ali što do danas nije realizovano. Takođe smo očekivali analizu do sada realizovanih aktivnosti, koja još uvijek nije urađena.

Ono na čemu najviše insistiramo, s obzirom da je usvojen Zakon o poreskom dohotku, jeste smanjenje poreskih i neporeskih davanja, da se poveća neoporezivi dio dohotka i da se porezi i doprinosi svedu na nivo koji je bio do 2010. godine, da zbirna stopa bude neto 52 odnosno 30% u bruto iznosu.

Dalje je naglasio da je naše traženje donesen Registar parafiskalnih nameta, a zatim je usvojen i Zakon o poreskom postupku i regulisano je poslovanje tog Registra, te smatramo da je neophodno da se što prije krene u analizu i smanjenje istih. Prema našim procjenama oko 50% tih poreskih prihoda nemaju zakonsko uporište i ako bismo primijenili princip zakonitosti to bi bilo značajno rasterećenje. Po tom Zakonu nije moguće uvođenje novih parafiskalnih nameta bez odobrenja poslovne zajednice.

Predsjednik je dalje nastavio da iznosi mjere i zakonske regulative koje je predložila poslovna zajednica, te je na kraju zamolio prisutne, da ukoliko imaju nekih prijedloga koji se ne nalaze u ovom programu, još uvijek mogu da nam dostave i mi ćemo ih objediniti i dostaviti predlagaču.