Посјета Бјалистоку, Пољска

12.04.2017


Дана 03.04.2017. предсједник Подручне привредне коморе Горан Рачић посјетио је Подлaску област у Пољској. Домаћини посјете били су амбасадор БИХ у Пољској њ.е. Душко Ковачевић и конзул БИХ г. Станислав Луниевски који је директор и власник компаније ”АSTWA” Бијалисток. Првог дана посјетили су компанију ”ASTWA” која се бави прикупљањем комуналног отпада и рециклаже у Подлаској области.

Другог дана посједе њ.е. амбасадор Ковачевић и предсједник Рачић примљени су у Подласком Војводству. Први човјек Војводства г. Богдан Пасзковски захвалио се на посјети и упознао је са нашу делегацију са привредном ситуацијом и искуствима у процесима придруживања ЕУ и кориштењем европских фондова. Предсједник Горан Рачић је упознао војводу Пасзковског о привредним кретањима у Републици Српској, најважнијим инвестицијама, условима пословања, најзначајнијим привредним ресурсима и другим питањима битним за наш привредни амбијент. Том приликом је позвао Војводу да посјети Републику Српску заједно са делегацијом привредника из Подласке области у јуну ове године.

Након посјете Војводству наша делегација је посјетила Подолски маршалат и разговарала са замјеником маршала г. Стефаном Крајевским. Том приликом предсједник Рачић је упознао г. Крајевског са обимом спољнотрговинске размјене између Пољске и Републике Српске. Констатовано је да постојећи обим није одраз могућности које постоје и да требамо заједно уложити напоре и охрабрити привреднике за повећање размене како по обиму тако и по структури.

Након пријема у Подласком Војводству и Маршалату, конзул БИХ Станислав Луниевски је уприличио посјету амбасадору Душку Ковачевићу и предсједнику Горану Рачићу компанији ’’Млековита’’ и састанак са предсједником компаније Дариусом Сапинским. Ради се о компанији која дневно преради око 6 милиона литара млијека, има 16 фабрика, око 800 производа у асортиману у Пољској и извозу у преко 70 земаља.

Г. Сапински који је на челу Млековите преко 30 година је показао интерес да посјети Републику Српску у другој половини маја и да са ресорним министром пољопривреде, водопривреде и шумарства разговара у могућностима улагања у РС, с обзиром на постојеће пореске законе и ниске трошкове пословања.