„БиоГрафска карта“ у оквиру манифестације „Бањалука, град отвореног срца“, од 9. до 15. октобра 2017. године

09.10.2017


У Банском двору од 9. до 15. октобра 2017. године одржаће се манифестације “Бањалука, град отвореног срца“ и изложбе ауторског пројекта „БиоГрафска карта“ који ће се одржати

Организатори Манифестације и Изложбе су Асоцијација за унапређење и промоцију туризма, умјетности и културе, „АУПТУК“, и центар за културне и промотивне дјелатности „Primera MLLL“, а партнер-суорганизатор је ЈУ Службени гласник РС.

Средином 2015. године у Бањалуци је основана Асоцијација за Унапређење и Промоцију Туризма, Умјетности и Културе “АУПТУК“. Циљ Асоцијације је повезивање појединаца, удружења грађана и правних субјеката заинтересованих за промоцију и унапређење свих видова туризма, умјетности и културе у локалној заједници у којој живе и раде, односно у Републици Српској. Крајњи циљ рада Асоцијације је да се промовишу и унаприједе сви видови умјетности и културна дешавања у Бањалуци и Републици Српској.

Оснивачи и стални чланови “АУПТУК“-а су: Туристичка организација града Бањалука, Центар за едукацију и рад са дјецом и омладином “МИС“ Бањалука и Центар за културне и промотивне дјелатности “PRIMERA MLLL“ Бањалука.

Придружени чланови Асоцијације су: Туристичка организација РС, Подручна привредна комора Бањалука, Народна и универзитетска библиотека РС Бањалука, Музеј РС Бањалука, Народно позориште РС Бањалука, Дјечије позориште РС Бањалука, Електротехнички факултет Бањалука, Јеврејски културни центар Бањалука, Удружење Словенаца Републике Српске “Триглав“ Бањалука, Центар за обуку, израду пројеката и управљање пројектима Бањалука, Творница обуће “БЕМА“ Бањалука, велнес центар-хотел “Фортуна“ Бањалука, компанија “Тржница“ Бањалука, компанија “Colorit“ Бањалука, компанија “Приједорчанка“ Приједор, компанија “Матеx“ Бањалука, “Оскар филм“ Бањалука, Фото агенција “ЗИПА“ Бањалукa.

БиоГрафска карта

У оквиру Асоцијације од 2015. године реализује се АУТОРСКИ пројекат под називом БиоГрафска карта. Пројекат је намијењен истакнутим привредницима и јавним радницима, те личностима из свијета књижевности, спорта, филма, позоришта, музике, односно свих видова умјетности.

Циљ пројекта је да се за сваког од њих, са кратком биографијом и њиховом фотографијом, односно потписом-аутограмом и „ОТИСКОМ руке„, сачува дјелић историје за поштоваоце њиховог рада и за будућа покољења.

Партнер Асоцијације у овом пројекту је ЈУ „Службени гласник РС„ и заједно са њим реализују се појединачне БиоГрафске карте, односно ИЗЛОЖБЕНИ панои за планиране Изложбе.

У протеклом периоду реализовано је 50-так примјерака БиоГрафске карте познатих личности, међу којима су: глумци (Лазар Ристовски, Мима Караџић, Никола Коља Пејаковић, Властимир-Власта Велисављевић, Небојша Дугалић, Ненад Ненадовић, Невенка Нена Родић, Владан Дујовић.и други), писци (Љубивоје Ршумовић, Ранко Рисојевић, Ранко Прерадовић, Стевка Козић Прерадовић, Предраг Бјелошевић, Ранко Павловић, Перо Зубац, Гојко Ђого, Мирослав Тохољ и други), спортисти (Милорад Каралић, Здравко Рађеновић, Антон Јосиповић, Маријан Бенеш, Марина Маљковић, Милица Дабовић, Слађана Голић, Раде Залад, Драженко Митровић, Новак Грбић, Абас Арсланагић, Саша Чађо, Златан Арнаутовић и други), затим Корнелије Ковач, Радмила Смиљанић, Звонко Богдан, Биљана Биља Крстић, Јадранка Стојаковић, Томислав Петернек, Здравко Ћосић, Небојша Куштриновић, Владимир Блаха, господин Арие Ливне.

У оквиру овогодишње манифестације “ Дани Српске у Србији “ коју организује Представништво Републике Српске у Србији, у Матици исељеника Србије у Београду, СЕДАМ дана је трајала изложба „БиоГрафска карта „ која се реализује у оквиру манифестације“ Бањалука град ОТВОРЕНОГ срца “.

Планирано је да на отварању изложбе, у понедељак 9. октобра у 19 часова, буде присутан велики број личности из културног и јавног живота Републике Српске међу којима су и личности којима би се уручила њихова БиоГрафска карта: Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић, Ранко Павловић, Здравко Ћосић, Небојша Куштриновић, Арие Ливне, Милорад Каралић, Здравко Рађеновић, Раде Унчанин, Слађана Голић, Антон Јосиповић, Никола Коља Пејаковић.