Чланство у Европској мрежи предузетништва нешто најбоље што су институције из РС добиле од Европске комисије

20.09.2017


Интернационализација малих и средњих предузећа и унапређење сарадње између привреде, универзитета и истраживачких институција, циљеви су Европске мреже предузетништва (EEN), чији је члан и Конзорцијум из Републике Српске (EUNORS).

Овај конзорцијум, који је 2012. године формиран уз подршку Европске мреже предузетништва Србије и Представништва Републике Српске у Бриселу, чине Републичка агенција за мала и средња предузећа, као координатор Конзорцијума, Привредна комора Републике Српске, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Источном Сарајеву и Иновациони центар Бања Лука.

Чланством у Европској мрежи предузетништва, омогућено је институцијама из Српске да остваре директну комуникацију са институцијама Европске комисије у циљу подршке развоју домаћих предузећа, рекао је на конференцији за новинаре координатор EUNORS-а, Бојан Ћудић.

– Можемо рећи да је чланство у Европској мрежи предузетништва нешто најбоље што су институције Републике Српске, које се баве подршком развоја предузећа, добиле од Европске комисије – истакао је Ћудић и додао да је концепт EEN-а покренут још 1987. године.

Према његовим ријечима, овај концепт дао је добре резултате, што је утицало да се Мрежи прикључе и остале економски значајне земље свијета, међу којима су Сједињене Америчке Државе, Русија, Бразил, Кина, Јапан.

Данас, Европска мрежа предузетништва је највећа мрежа за подршку малим и средњим предузећима на свијету, коју чини више од 60 земаља, више од 100 конзорцијума и више од 600 инсититуција, као што су привредне коморе, развојне агенције, универзитети, научно истраживачке институције.

Ћудић је подсјетио да су општи циљеви EEN-а јачање конкурентности малих и средњих предузећа, бољи приступ информацијама и унапређење иновативних капацитета предузећа, а активности су финансиране из два најзначајнија програма Европске комисије за подршку развоју предузећа – COSME и HORIZON 2020.

Оливера Радић, члан EUNORS-а, истакла је да EEN нуди могућност учешћа привредних друштава на различитим пословним сусретима, сајмовима и конференцијама, који се свакодневно одржавају широм свијета. Један од њих траје ових дана у Перизу, а ради се о великом сајму текстила, у оквиру којег ће бити одржани и пословни сусрети за компаније из ове области.

– Од почетка 2017. године EUNORS је организовао више од 15 привредних сусрета у земљама региона, али и Европе, на којима су учествовали представници више од 100 компанија из Српске. Један од начина повезивања привредних друштава са новим партнерима је и објављивање њихових профила, односно информација о њима у бази Европске мреже предузетништва, гдје им је омогућено да искажу интерес за сарадњу. На основу објаве ових профила, Конзорцијуму долазе захтјеви за сарадњу предузећа из различитих земаља са нашим привредним друштвима, што је за резултат већ имало успостављање партнерстава између појединих компанија – објаснила је Радићева.

Још један важан сегмент EEN-а, како је навела, је трансфер знања и пренос технологија, на основу чега су организоване бројне обуке, радионице, тренинзи и инфо дани у циљу јачања домаћих компанија и представљања најактуелнијих трендова у свијету.

– У току ове године организовали смо више од 20 радионица о развоју бренда, измјенама захтјева стандарда заштите животне средине, повећању вриједности предузећа, припреми приједлога пројекта за ЕУ фондове – казала је Радићева.

Говорећи о програму HORIZON 2020, члан EUNORS-а, Драган Глигорић, рекао је да је Европска унија у периоду 2014. – 2020. године планирала да издвоји 80 милијарди евра за финансирање три стуба конкурентности привреде земаља ЕУ, али и земаља потенцијалних кандидата, као што су изврсност у науци, индустријско лидерство и социјални изазови.

– Циљ овог програма је да се иновативним предузећима која имају способност да интернационализују своје пословање пружи подршка у консалтингу и изласку на тржиште. Предузећа из Републике Српске могу очекивати да ће добити услуге консалтинга, на основу којих би се дефинисао акциони план. Провођењем тог акционог плана, предузећа ће скратити период од момента инвенције до иновације, односно заузимања адекватног тржишног потенцијала  – изјавио је Глигорић и додао да у Републици Српској има много иновативних предузећа и иноватора који имају потенцијал да пласирају своју иновацију на тржиште, али им је потребна додатна подршка.

Представници EUNORS-а најавили су и највећи догађај који ће Конзорцијум из Републике Српске организовати ове године – Форум о интернационализацији пословања. Форум ће бити организован 3. новембра на Јахорини, а организатори очекују учешће више од 200 компанија, кластера, развојних агенција, привредних комора и универзитета из земље и региона. До сада је, како су навели, учешће пријавило њих више од 90, из Републике Српске, Србије, Хрватске, Словеније, Шведске и других земаља.

ИЗВОР: ПРИВРЕДНА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ