Јачање веза Србије и Српске са Тамбовском области Руске Федерације

13.10.2017


На позив Губернатора Тамбовске области, Александра Никитина, делегација из Републике Српске и делегација из Републике Србије, заједно ће посјетити VII Међународну Пакровску јармарку од 13. до 15. октобра 2017. године. Циљ посјете је директно повезивање фирми на економском, образовном и културном плану између Републике Србије и Републике Српске са Тамбовском области Руске Федерације.

Поред састанка са губернатором Тамбовске области, планирани су и састанци у Привредној комори Тамбовске области. Такође, предвиђени су преговори-упознавања са партнерима и члановима Тамбовског државаног универзитета „Г.Р. Державин“ и сусрет са члановима Администрације Тамбовске области. У плану су разговори о формирању заједничких фирми у неким областима за увоз производа из Републике Србије и Републике Српске, као и из Тамбовске области. Сарадња би требало да се реализује кроз побратимљење градова у Републици Србији и Републици Српској са градом Тамбов и градовима Тамбовске области.

Основни циљ ове сарадње на образовном плану, поред осталог, је популаризација Руског језика на нашим просторима и размена студената као гаранција да ће се братско повезивање-побратимљење наставити, након повратка студената у своје земље (Србију и Русију).

Чланови наше делегације су Горан Рачић, председник Подручне привредне коморе Бања Лука, Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи, Предраг Миличић, дректор АГРЕКС-а, Доњи Жабар и Славко Рогуљић, привредник. У делегацији из Републике Србије ту су Мр Зоран Башић, специјални саветник министра привреде Републике Србије, Проф. др Славко Вукша, специјални саветник министра финансија Републике Србије и ректор ,,Алфа БК“ универзитета у Београду, Славко Салапура, помоћник градоначелника Зрењанина, Др Велибор Стевић, генерални секретар Удружења индустријалаца и предузетника Србије и потпредседник за међународне односе Српске Краљевске Академије Иновационих Наука, Александар Јелић, пројектант менаџер, Филип Јелић, менаџер продаје, Александар Сретеновић, привредник, Проф. др Иванка Гајић, декан Факултета за спорт, Београд, Мирјана Стевановић, дипломирани политолог, новинар економске рублике.