Међународни економски форум у Словачкој

07.11.2017


На позив организатора Економског форума у Кошицама, САРИО (Slovakian investment and trade development agency) од 29. до 31. октобра 2017 године представници Подручне привредне коморе Бањалука присуствовали су Б2Б састнацима , сесијама и панелима на најпрестижнијем Инвестиционом форму у Словачкој. Ради се о међународном форуму са преко 400 учесника и преко 20 панела и презентација Словачких предузећа, институција, пројектних удружења али и значајног броја иностраних предузећа и институција. Отворене су теме за сарадњу са потенцијалним партнерима из Словачке, Мађарске, Кине и повезивања земаља Балкана са Централном Европом у институционaлном и економско-привредном смислу, а поред низа економских тема актуелне су биле и теме из екологије, транспорта, политике региона, те едукације.

Форум је отворио Предсједник Пољске, Андреј Дуда а на самој конференцији присуствовао је и већи број актуелних Предсједника и премијера из Источне и Централне Европе. Поред тога на форуму су били присутни сви Министри владе Пољске као и представници најзначајнијих предузећа Пољске који су били организатори тематских конференеција и панела који задиру у интересе пословања тих компанија. Само присуство великог броја значајних личности указује на то да се ради о најзначајнијој манифестацији те природе у Централној и Источној Европи која је престижна те јако корисна за све земље у транзицији или пост транизицијском периоду. Посебан осврт је био на везе ЕУ са поменутим земљама, очекивања и стварне ефекте сарадње и уласка у ЕУ те кориштење ЕУР-а као валуте у новима чланицама ЕУ.

Тема састанака са представницима САРИО-а била је увезивање информационих база и укрштања информација у смислу лакшег повезивања Словеначких и компанија из Републике Српске. Посебно се разговарало на тему машинске и ауто индустрије те могуће сарадање на тим пољима. Састанку су присуствовали Директор одјељења за трговину са иностранством Тибор Буцек и консултатнт у истом одјељењу Игор Ухлик.

Значајни контакти остварени су са великим бројем представника привредног, друштвеног и научног живота Словачке, али и других земаља нпр. Кине. Овдје истичемо компанију CENTRI ZEN која је лидер на пољу дигиталног очитавања и идентификовања информација и особа, заинтересовану за трансфер високих технологија у наше инститиуције и предузећа. У разговорима са представницима Регионалне привредне коморе Кошице, која је дио Словачке привредне коморе, дефинисани су заједнички интереси у повезивању комора, чланица, те организовања Б2Б састанака. Постигнути споразум о дизању сарадње на виши ниво са поменутом комором у циљу повезивања привредника из наше двије асоцијације у обостраном је интересу.