Одржан 11. Међународни и регионални сајам привреде у Суботици „СуСајам 2017“

08.06.2017


У суботичкој Хали спортова дана 1. јуна.2017. године традиционално је уприличено свечано отварање 11. Међународног и регионалног сајма привреде у Суботици „СуСајам 2017“,који је трајао до 3. јуна. Ова значајна регионална манифестација, окупила је излагаче и посјетиоце из свих грана привреде, превасходно туризма, јер је ове године тематски фокус стављен управо на ту привредну грану, за коју је карактеристична тенденција раста из године у годину. На преко 50 штандова представило се 174 излагача из седам земаља, а поред домаћих привредника представили су се и привредници из Мађарске, Румуније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Шведске.

Овогодишњи ,,СуСајам 2017" организовали су ЈКП „Суботичке пијаце“ и Регионална привредна комора Суботица. Партнер Сајма ове године био је шведски град Сандвикен.

Влада Србије је прошле године усвојила Стратегију развоја туризма Републике Србије 2016 - 2025. у којој се на трећем мјесту међу туристичким дестинацијама налазе  Суботица, Палић и Потисје. Град Суботица, поред привлачења нових инвестиција, отварања нових и очувања постојећих, те подршке малим и средњим предузећима, као један од приоритета поставља и развој и инфраструктурно опремање Палића као препознатљиве туристичке дестинације, за шта је ове године намјењено око 120 милиона динара.

У име организатора, присутне је поздравио Слободан Војиновић, председник РПК-а, нагласивши да су 2016. године, привредници овог региона остварили промет од чак две милијарде долара са иностранством, те фискалну годину окончали са суфицитом од 30 одсто. ,,Данас је присутно десет одсто земаља са којима овај регион ради. Без добре економије не може бити добре надградње ни у једној области. Србија не може да остане без своје привреде и стога је добродошао сваки инвеститор који ће у овој земљи радити по нашим прописима, који су усаглашени са Европском унијом“, рекао је Војиновић.

,,СуСајам 2017“ отвара могућности за привреднике да представе своје производе и услуге потрошачима и другим привредницима, са којима ће моћи и да размјене искуства и примјере добре праксе, те успоставе успјешну пословну сарадњу и остваре контакте. У оквиру Сајма организована су и стручна предавања, панели и округли столови. 

Свој штанд су имале и ПКРС-Подручна привредна комора Бања Лука гдје су промовисани привредници из цијеле Републике Српске са својим производним програмом и пропагандним материјалом у сврху излагања на овој сајамској манифестацији.
У склопу ове активности на позив предузећа „Пионир“   д.о.о. Суботица  посјетили ову највећу кондиторску индустрију  у Републици Србији. У разговорима са руководством Маријом Урошевић Директором продаје и Маријом Суботић Финансијским директором добили смо низ информација о тржишту Србије и свих земаља окружења. Разговарано је о могућностима ширења производње и трговине у Републици Српској. О развојним плановима у самом холдингу који посједује четири фабрике и пет хотела водили смо разговоре те нашли могућности да кроз дистрибутивне канале које користи систем Пионир пласирамо робе из Републике Српске. Обишли смо производне погоне те уочили да  се ради о прехрамбеној индустрији са најновијом опремом и производним процесима са великом продуктивношћу.