Одржан састанак са општинама и градовима подручја

16.02.2018


Одржан је састанак Подручне привредне коморе Бања Лука и представника општина и градова са подручја дјеловања Коморе који је представљао и почетни састанак пројекта КООПЛокал - Јачање сарадње Привредне КОморе и ОПштина на пружању подршке економском развоју на ЛОКАЛном нивоу”.

Пројекат “КООПЛокал - финансира Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – EU ProLocal. Укупна вриједност пројекта је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ. Пројекат траје од 1.12.2017. до 30.11.2018. а Комора га проводи у партнерству са Привредном комором Републике Српске и општинама Прњавор, Србац и Лакташи.

Циљ пројекта је унаприједити постојеће услуге које Комора нуди својим локалним заједницама и увести нове, како би удруженим снагама промовисали могућности улагања у локалне заједнице подручја дјеловања Коморе.

Састанку су присуствовали начелници општина, начелници одјељења за привреду односно стручни сарадници за унапређење привреде у јединицама локалне заједнице (ЈЛС), представници развојних агенција и партнери у пројекту. Скуп је информисан о активностима пројекта КООПЛокал, те су са представницима локалних заједница усаглашени детаљи активности пројекта чији су они директни корисници.

Учеснике је поздравио Горан Рачић, предсједник Коморе износећи преглед сарадње Коморе са општинама и градовима у последњој деценији. Истакао је најзначајније пројекте Коморе у дијелу сарадње са локалном власти, те напоменуо да Комора има низ услуга чији су директни корисници општине и градови, док ће пројектом КООПЛокал ова листа бити проширена. Стога, речено је, јединице локалне самоуправе представљају значајну групу корисника услуга Коморе, поред привредних друштава чланова Коморе и страних партнера. Предсједник је изнио и најзначајније планове Коморе у 2018. години.

Пројекат КООПЛокал је у Програм рада Коморе за 2018. увео Пакет услуга за јединице локалне самоуправе за привлачење инвестиција и унапређење услова пословања на локалном нивоу. Те услуге подразумијевају: редовне полугодишње састанке са доносиоцима одлука на локалном нивоу, најмање два семинара за локалну администрацију, израду публикације о могућностима улагања у општину/град, редовне информације о привредним кретањима, као и студијско путовање у једну локалну самоуправу у Европској унији. Пројекат КООПЛокал ће израдити апликацију за мобилни телефон чија је намјена да привреднике (а у другом реду и општу јавност) информише о условима пословања и актуелностима али и омогући ефикаснију комуникацију са локалном управом, те промоцију локацијских предности општина у вези са привлачењем инвестиција.

Осим начелника општина, градоначелника и начелника одјељења за привреду, на састанак су позвани и представници Министарства локалне управе и самоуправе, те представници Програма за локалну самоуправу и економски развој у БиХ - ЕУ ПроЛокал, Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/.