Подручна привредна комора Бања Лука Свечаном академијом обиљежила 115 година постојања

27.10.2017


Подручна привредна комора Бања Лука, свечаном академијом у Културном центру Бански двор у Бањој Луци, синоћ је обиљежила велики јубилеј – 115 година постојања.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић, између осталог, истакао је да ова комора у сваком тренутку промовише локалне привредне потенцијале, те да је постала озбиљна институција и важан партнер у региону и Европи.

- Имамо 5.500 чланова, остварујемо више од 10,8 милијарди КМ пословних прихода, запошљавамо више од 84.000 радника и остварујемо извоз од око 1,8 милијарди КМ - рекао је Рачић.

Према његовом мишљењу, у будућности треба дефинисати властиту стратегију економског развоја, како би се овдашњи економски простор учинио напреднијим по многим питањима, међу којима су ефикасније управљање ресурсима, повећање конкурентности, подизање нивоа предузетништва и образовања, али и ефикасности јавне управе.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић у обраћању је рекао да је значај Подручне привредне коморе Бањалука велики за друштвено-економски развој овог подручја, али и шире.

- Привреда ове регије остварује највеће финансијске вриједности у економском систему Српске. Влада настоји да подстиче и помаже привреднике у Српској, а ова комора је један од сјајних примјера привредног организовања с циљем стварања бољих привредних резултата. Подручна привредна комора Бањалука значи много за привредни живот Српске - истакао је Ђокић.

Захваљујући привредницима, Српска је, како је навео, остварила раст БДП-а од 3,5 одсто, а очекује се и рекордно повећање броја запослених.

- Сваке године партнери Владе, приликом прављења економске политике, су представници Привредне коморе Српске, све њене асоцијације, али и асоцијације привредника. Тако ће и остати, јер желимо да сарадњом са привредницима остварујемо економски раст Српске - нагласио је Ђокић.

Говорећи о стопама оптерећења привреде, Ђокић је рекао да Влада жели да партнерски о томе разговара са привредницима, а у корист инвестиција и економског развоја Републике Српске.

Подручна привредна комора Бања Лука примила је бројне честитке поводом овог значајног јубилеја, међу којима је и предсједника Републике Српске, Милорада Додика.

- Упућујући све похвале и честитке на досадашњем раду у циљу привредног развоја регије, а самим тим и Републике Српске, увјерен сам да ћете још интензивније наставити радити на промовисању привреде и стварању услова за унапређење пословања чланова Коморе – наводи се, између осталог, у честитки предсједника Додика.

На свечаној академији, Подручна привредна комора Бања Лука емитовала је и филм о 115 година, а додијелила је и призања залужним привредним друштвима и појединцима.

Признања су добиле компаније са овог подручја које послују више од 115 година, међу којима су „Нова ДИПО“ из Подградаца, „Бањалучка пивара“, Хотел „Босна“ Бања Лука, Фабрика дувана Бањалука и „Козара дрво“ из Козарске Дубице.

Такође, признања су уручена и компанијама које су ове године прославиле велике јубилеје, веће од 50 година, а то су „Protherm“ и „Сана линеа“ из Костајнице, бањалучка предузећа „Тржница“, „Нови Јелшинград“, „Електрокрајина“ и „Витаминка“, „Боснамонтажа“ из Приједора, као и Радио Републике Српске.

Награде за посебан допринос раду Подручне привредне коморе Бањалука, те развоју привреде и друштва добили су „ArcelorMittal“ Приједор, „Елнос група“ Бања Лука, Хемијска прерада кукуруза из Козарске Дубице, „Хемофарм“ Бањалука, „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, „Комерц-мали“ и „Топлинг“ из Прњавора, „Lanaco“ Бањалука, лакташки „Марбо“, „Мира“ Приједор, „Млијекопродукт“ Козарска Дубица, „М:тел“ Бањалука, „Нестро петрол“ Бања Лука, „Перутнина Птуј“ Србац, „Рапић“ Градишкс, „Р-С силикон“ Мркоњић Град, „Три бест“ Бањалука, Творница обуће „Бема“ Бањалука, Творница обуће „Спортек“ Котор Варош, „СХП Целеx“ Бањалука, те „Венера“ и „Водовод“ из Бањалуке.

Признања у категорији појединаца који су дали значајан допринос промоцији бањалучке привреде и повезивању домаћих са страним предузећима добили су Душко Ковачевић, Кристоф Машар из Француске и Станислав Луниевски из Пољске.

Свечаној академији присуствовали су министри у Влади Републике Српске, представници заједничких институција БиХ и друге значајне личности из јавног, политичког, дипломатског и привредног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

Снимак / 115 година подручне привредне коморе Бања Лука – свечана академија