Предсједник Ђурић: Растерећење привреде смањењем пореских и непореских давања

13.12.2017


Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да су приоритетне мјере за обезбјеђење значајнијег привредног раста у Српској растерећење привреде смањењем пореских и непореских давања.

Обраћајући се у парламенту Републике Српске у својству госта током расправе о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године, Ђурић је рекао да ове приоритетне мјере подразумијевају смањење пореза и доприноса на ниво 51 одсто, повећање неопорезивог дијела дохотка на ниво најниже плате, рефундирање породиљског боловања у бруто износу, те смањење парафискалних оптерећења.

Ђурић је навео да мјере за смањење јавне потрошње подразумијевају да се реформом јавне управе обезбиједи ефикасност, ефективност, економичност и рационализација трошкова и броја запослених у јавној управи, те плате да се вежу за плате у привреди.

Према његовим ријечима, рестриктивним политикама јавне потрошње потребно је смањити све буџетске трошкове у односу на расходе, осим субвенција подстицајима капиталних инвестиција и трансфера.

„Задуживање одобравати само за пројекте који су самоотплативи и чија се реализација ослања на домаће капацитете, а реструктурисањем јавних предузећа обезбиједити ефикасно управљање и функцији потреба привреде у цјелини“, истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да на основу макроекономских показатеља привреда Републике Српске биљежи раст индустријске производње за 1,5 одсто у односу на исти период 2016. године, прерађивачке индустрије 5,8 одсто, броја запослених у индустрији за 4,2 одсто, док је покривеност увоза извозом расла са 65,6 одсто на 71,6 одсто.

„Забрињава значајно повећање задужености и пад активности привреде, а што ће сигурно имати негативан одраз на и онако низак ниво конкуретности и на резултате привређивања у времену које долази“, закључио је Ђурић.

 

Извор:СРНА