Представљене новоусвојене смјернице за означавање и контролу gmo-free прехрамбених производа

16.06.2017


Иницијална конференција о новоусвојеним смјерницама за означавање и контролу GMO-free pрехрамбених производа у БиХ, одржана је данас у Подручној привредној комори Бања Лука.
Организатори ове конференције, којој је присуствовали више од 50 учесника, били су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна привредена комора Бања Лука, Агенција за безбједност хране БиХ и њемачки ГИЗ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), са пројектом „Генетски немодификована квалитетна соја из Дунавске регије“.
Замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо, рекао је да је производњу генетски немодификоване хране у БиХ потребно правно дефинисати јер потрошачи тренутно не могу сазнати да ли су производи добијени од животиње која је у исхрани користила генетски модификоване производе.
Он каже да је ово потребно да би потрошачи били сигурни у ознаку без генетски модификованих организама /ГМО/ која стоји на декларацији.
– То се прије свега односи на производе животињског поријекла, као што су јаја, млијеко и месо, јер према тренутно важећој легислативи ЕУ у БиХ нема начина да се сазна да ли су ови производи добијени од животиње која је у исхрани користила генетски модификоване производе – објаснио је Брењо и додао да очекује да ће прехрамбена индустрија убрзо препознати свој интерес у овим активностима, те да ће се већ од јесени ући у први процес сертификације без ГМО производа на тржишту БиХ.
Према његовим ријечима, ова ознака производа је необавезна, али они који желе да њихов производ има ознаку, морају да прођу сву потребну процедуру и инспекцијски надзор.
– Истраживања су показала да потрошачи у БиХ не желе да једу генетски модификовану храну. Доношењем стандарда и смјерница направљена је процедура на који начин се производи без ГМО могу означавати и сертификовати – казао је Брењо.
Он је изразио наду да ће компаније из прехрамбене индустрије препознати ову додатну ознаку и кренути у процес сертификовања које ће потрошачима дати сигурност да ти производи нису имали додира са генетски модификованим организмима.
Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да ресорно министарство од почетка подржава ове активности, те навео да је у подунавској регији БиХ прва усвојила ове смјернице с циљем јачања економски одрживе, те еколошки и социјално прихватљиве производње генетски немодификоване хране.
– Данашња конференција је завршетак процеса усаглашавања стандарда и смјерница за означавање и контролу прехрамбених производа без ГМО, али и почетак примјене тих стандарда – рекао је Пашалић новинарима прије почетка иницијалне конференције новоусвојених смјерница за означавање и контролу прехрамбених производа у БиХ без ГМО.
Пашалић каже да у бањалучкој регији има много заинтересованих произвођача који желе да примијене ове стандарде и да сертификују своје производе, али и потрошача који су спремни да купе такав производ.
– Наше министарство ће анимирати своје пољопривредне произвођаче, како би приступили овом послу, али и компаније које се баве прерадом пољопривредних производа. Усвојићемо смјернице које су договорене и које је усвојила Агенција за безбједност хране БиХ, с тим да је потребно усагласити одређене законе, прије свега Закон о генетички модификованим организмима Републике Српске – додао је Пашалић.
Он очекује да до краја године Закон прође парламентарну процедуру.
– Циљ нам је да Република Српска има закон о генетски модификованим организмима који је у највећој мјери усаглашен са сличним законима у ЕУ – нагласио је Пашалић.
Представник Агенције за животну средину Аустрије Хелмут Гаугич каже да су у Аустрији људи веома заинтересовани за храну која је произведена без ГМО, те да се у продавницама може наћи више од 2.400 таквих производа.
Циљ ове конференције био је јавно покретања наведених смјерница и информисање јавности о њиховој важности, њиховим предностима за домаће произвођаче као и предностима за потрошаче који ће бити у могућности да бирају означене производе произведене без ГМО-а.