Регионална конференција о женском предузетништву Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине

19.10.2017


На позив Спектар центра из Београда, Савјет за женско предузетништво Подручне привредне коморе Бања Лука узео је активно учешће на “Регионалној конференцији о женском предузетништву Србије, Црне Горе и БиХ”, која је одржана 16. октобра 2017. године у Београду.

Конференција је организована кроз три панела, обухвативши три горуће теме везане за женско предузетништво  а то су:

  1. Женско предузетништво – изазови и развојна шанса Србије и региона,
  2. Финансирање и креирање повољног пословног амбијента - услов за економску одрживост женских предузећа,
  3. Унапређење женског предузетништва на нивоу локалне заједнице, стручно оспособљавање и повезивање у регион и Европи.

Трећи панел за нас, из Републике Српске био је можда и најважнији јер су на њему учествовале наше представнице Савјета и предузетнице. У оквиру овог панела, панелистица Нада Будиша, секретар Савјета, поменула је све оно битно што смо у Привредној комори радили до сада на пољу развоја и унапређења женског предузетништва у Републици Српској, као што су истраживање, анализа и идентификација жена предузетница, односно стварање базе података, стручно оспособљавање и усавршавање кроз различите видове обуке и семинара које смо током протеклих седам година, колико постоји Савјет за женско предузетништво, организовали у Привредној комори у циљу оснаживања жена и њиховог предузетништва.

Организованим одласком на различите конференције, симпозијуме, сајмове и сличне манифестације омогућили смо им повезивање, умрежавање и удруживање. Учешћем у различитим радио и тв емисијама и кроз новинске чланке, допринијели смо њиховој већој видљивости у јавности и давању на значају овог сегмента предузетништва.

Панелистица, уважена предузетница, власница и директорка Дрвне индустије “Бор” из Градишке Милена Врховац, истакла је многе слабости које прате наше друштво везано за женско предузетништво и предложила  добра рјешења која су на крају ушла и у закључке Конференције које нам је домаћин правовремено доставио, а они су:

• Неопходно је на дужи рок радити на сузбијању родне сагрегације и омогућити већу заступљеност учешћа жена у економском животу;

• Неопходно је стално охрабривање жена да се отисну у предузетничке воде;

• Потребно је олакшати приступ изворима финансирања;

• Потребно је подстицање отвореног тржишта у региону;

• Треба радити на подизању нивоа стручног оспособљавања;

• Потребно је радити на умрежавању жена предузетница;

• Треба више обратити пажњу на начин промовисања жена и женског предузетништва у медијима;

На отварању Конференције, Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, рекла је да у 2018. години Влада Републике Србије има намеру да регионалну конференцију подржи и у проширеном саставу, који би укључивао све земље Западног Балкана.

Наша жеља је да се слична конференција  организује и у Републици Српској.