Сједница Савјета за грађевинарство, ИГМ и комуналне и услужне дјелатности

13.11.2017


У Подручној привредној комори Бања Лука, 07.11. 2017. године, одржана је друга редовна сједница Савјета за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала, комуналне и услужне дјелатности на којој су разматрани, поред осталог, приједлози пословне заједнице за Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020.

Предсједник Коморе, Горан Рачић детаљно је упознао присутне о активностима које Комора предузима у циљу растерећења привреде и побољшању услова пословања.

Нагласио је да смо ми већ доставили Влади Републике Српске приједлог мјера за Програм економских реформи и да је ту мање више садржано све оно што смо и претходних година уочили и предлагали али што до данас није реализовано. Такође смо очекивали анализу до сада реализованих активности, која још увијек није урађена.

Оно на чему највише инсистирамо, с обзиром да је усвојен Закон о пореском дохотку, јесте смањење пореских и непореских давања, да се повећа неопорезиви дио дохотка и да се порези и доприноси сведу на ниво који је био до 2010. године, да збирна стопа буде нето 52 односно 30% у бруто износу.

Даље је нагласио да је наше тражење донесен Регистар парафискалних намета, а затим је усвојен и Закон о пореском поступку и регулисано је пословање тог Регистра, те сматрамо да је неопходно да се што прије крене у анализу и смањење истих. Према нашим процјенама око 50% тих пореских прихода немају законско упориште и ако бисмо примијенили принцип законитости то би било значајно растерећење. По том Закону није могуће увођење нових парафискалних намета без одобрења пословне заједнице.

Предсједник је даље наставио да износи мјере и законске регулативе које је предложила пословна заједница, те је на крају замолио присутне, да уколико имају неких приједлога који се не налазе у овом програму, још увијек могу да нам доставе и ми ћемо их објединити и доставити предлагачу.