Из ППКБЛ за Глас Српске, мултилатерална компензација је веома добар облик измирења унутрашњих обавеза привреде и институција

Због високих каматних стопа и кризе у коју је запала домаћа привреда, предузећа из Српске и ФБиХ посегла су ове године за пребијањем дуговања у већој мјери у односу на лани па је тако у три рунде компензовано више од 75 милиона КМ.

Према прелиминарним резултатима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, у трећој овогодишњој рунди компаније и јавне институције, установе и локалне заједнице пребиле су 19,4 милиона марака обавеза и потраживања, док су у претходној компензована 29,2 милиона КМ, за 2,4 милиона више у односу на прву.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић истакао је за “Глас Српске” да пословни субјекти све више препознају значај мултилатералне компензације, која је одлична шанса за повећање ликвидности, посебно у периоду кризе.

– Оно што нас посебно радује јесте да у посљедње вријеме имамо и доста учесника из ФБиХ, неколико стотина њих, који су препознали да је овај начин погодан да се измире обавезе уз истовремену наплату потраживања – казао је Божић.

Додао је да је претходних година била већа привредна ликвидност и једноставније су се добијали кредити, због чега су се фирме мање ослањале на мултилатералну компензацију.

Пребијање обавеза и потраживања, казао је Божић, биће далеко лакше и једноставније увођењем електронског акцептног налога, који је Влада Републике Српске у форми нацрта усвојила прошле године.

– У наредном периоду би требало да се ради на изради конкретних рјешења. Тај инструмент би донио велике предности за предузећа, јер би електронске мјенице могле послужити као средство плаћања – објаснио је Божић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да компензовани износи, иако су повећани, нису ни близу оних који би требало да буду.

– Потенцијали за компензације су много већи него што су садашњи износи, који се пребијају, јер велики број привредника још није препознао и не прати оно што се дешава у мултилатералној компензацији. И то је један од разлога због чега компензовани износи не прелазе 30 милиона КМ – казао је Рачић.

Према ријечима економисте Александра Љубоје, на одлуку великог броја пословних субјеката да учествују у мултилатералној компензацији одиграла је неизвјесност и жеља да се у овим тешким временима дође до ликвидних средстава путем директног плаћања.

– Мултилатерална компензација је заиста веома добар облик измирења унутрашњих обавеза привреде и институција. И једноставно сада долазимо до тога да се повећава обим пословања у новчаним волуменима, али не и када је ријеч о роби и услугама – казао је Љубоја.

Додао је да је привремени период био када је било неопходно што више ликвидних средстава, која се сада појављују и банке реагују на неки адекватнији начин.

– У овом моменту то је сасвим природно, чак могу рећи да није задовољавајући ниво. То би требало да буде много више да би били убрзани сви унутрашњи токови новца и привреде – истакао је Љубоја.

Привредници и јавни сектор у Српској до ове године пребили су 1,19 милијарди марака обавеза и потраживања захваљујући мултилатералној компензацији, која је први пут одржана 2015. године. За ову годину су преостале још три рунде, а биће одржане у августу, октобру и децембру.

ГЛАС СРПСКЕ