Савјет за културне и креативне индустрије

Савјет за културне и креативне индустрије Подручне привредне коморе Бања Лука основан је у марту 2023. године са жељом да допринесемо креирању повољнијег амбијента за развој овог сектора. Намјера је такође да дамо смјернице и помогнемо нашим привредницима да разумију значај интегрисања креативних индустрија у своје пословање као и да сви сектори привреде буду свјесни промјена амбијента и пословног простора који се у свему томе отвара за нашу економију, нових сектора и могућности. У оквиру Савјета за културне и креативне индустрије, покренуте су иницијативе за формирање следећих одбора:

  1. Одбор за гејминг (израда видео игара)

Индустрија видео игара представља једну од најперспективнијих свјетских индустрија, чији годишњи приходи прелазе неколико десетина милијарди евра. Подручје ППК Бања Лука и Република Српска у цјелини, има потенцијал да буде један од инкубатора значајних пројеката индустрије видеоигара, те се на тај начин позиционира на мапу локација које су од интереса за регионалну и европску индустрију видео игара.

  1. Одбор за музику, продукцију, музичке фестивале

Подручје које покрива ППК Бања Лука и Република Српска имај богату музичку сцену која обухвата све жанрове, од класичне музике до рока, попа, фолка и електронске музике. Ту су концертне дворане, клубови и музички фестивали који пружају платформу локалним и регионалним талентима. Бања Лука је крајем 2023. године понијела титулу УНЕСЦО креативни град у области музике, што је велико признање за град, али и њену обавезу и посвећеност у области развоја музике.

  1. Одбор за аудио визуелну умјетност (видео портале, мултимедије, анимацију)

Анимација је медиј који свакако може бити у функцији чувања традиције и културе и производње нових садржаја и вриједности, којим можемо бити конкурентни и на страним тржиштима. Један од циљева је свакако створити услове за развој индсутрије анимације који може донијети вишеструке користи.

  1. Одбор за туризам и културну дипломатију

Одбор за туризам и културну дипломатију има задатак да интегрише и увезује поједине секторе креативних индустрија у циљу повећања квалитета, капацитета и опсега туристичке понуде Републике Српске као ентитета али и на локалном нивоу. Циљ је покренути активности и пројекте који ће допринети да се размијене искуства, умреже домаћи актери у области туризма, културног туризма и културног насљеђа међусобно али и са доказаним експертима са међународне сцене, како би се обезбједио интегративни приступ у промоцији Републике Српске и стварању позитивног имиџа у домаћој и међународној јавности.

 

Секретар Савјета: Дијана Ђаковић

Телефон: +387 52 240 021

Мејл: дијанак@бл.коморарс.ба