Приврeдни сусрeти Српскe и Србиje у Бaњoj Луци

Приврeдни сусрeти Српскe и Србиje у Бaњoj Луци

Република Српска и Србија интензивираће привредну сарадњу што ће омогућити побољшање привредног амбијента и веће инвестиције, речено је данас на пословном форуму представника Српске и Србије.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да се наставља привредна сарадња Српске и Србије, те истакао да инвестиције Србије, које су премашиле двије милијарде КМ, показују да Влада Србије води рачуна о Републици Српској и српским народу са ове стране ријеке Дрине.

Министар привреде Србије Адријана Месаровић рекла је да је међутрговинска размјена значајног обима, али да постоји простор за њен унапређење.

“Постоји велика заинтересованост привредника у Србији за улагања у Републику Српску и Влада Србије ће се посебно ангажовати око таквих аранжмана. Сви инвеститори из Републике Српске су добродошли у Србију”, нагласила је она.

Месаровићева сматра да највише простора за унапређење сарадње има у прерађивачкој и прехрамбеној индустрији, али неће бити лимитирана ниједна индустријска област.

Она је истакла да је веома битно развијати индустријске зоне у Републици Српској како би се спремно дочекале инвестиције из Србије и других земаља.

“Окупљени смо око исте идеје. Република Српска се радује успесима Србије, као што је то и у обрнутом случају. У наредном периоду две владе ће интензивно радити на повећању обима економске сарадње, али и на реализацији што већег броја инвестиција и отварању нових радних места”, навела је она.

Предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, рекао је да је Србија први спољнотрговински партнер Републике Српске, која чини 16,5 одсто укупне спољнотрговинске размјене, а ова земља је и највећи инвеститор у Српској.

“Од три милијарде евра укупних инвестиција, око 1,25 милијарди или 38 одсто је из Србије. Ако томе додамо и чињеницу да је други највећи инвеститор из Велике Британије порјеклом са наших простора, са инвестицијама близу 400 милиона КМ онда можемо рећи да је скоро 50 одсто инвестиција из Србије”, рекао је он.

Предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, представио је презентацију “Генерални оквир улагања у Републику Српску”, те презентовао све погодности улагања и проналажење рјешења за будуће пројекте.

На пословном форуму, који су организовале Привредна коморе Српске и Србије и Министарство привреде Републике Србије и Министарство привреде и предузетништва РС, учествовало је више од 70 привредника, који су, након обраћања званичника, одржали билатералне састанке, на којима су размијенили искуства, контакте, те остварили потенцијалне сарадње.