Сад је твоја прилика: Иницијатива за одрживо запошљавање ИНОВА

Сад је твоја прилика: Иницијатива за одрживо запошљавање ИНОВА

Kонференцијом за медије, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, данас је представљен програм Иницијатива за одрживо запошљавање – ИНОВА.

Наиме, ријеч је о пројекту који има за циљ да успостави иновативни и одрживи модел сарадње институција тржишта рада и социјалне заштите, образовних институција, специјализованих организација и експерата, у сврху повећавања могућности за запошљавање дугорочно незапослених особа на подручју дјеловања ЈУ Завод за запошљавање Филијала Бања Лука.

Програм ИНОВА је намијењен незапосленим женама и мушкарцима, који се налазе на евиденцији Завода за Запошљавање дуже од 12 мјесеци, који ће овим путем стећи сет вјештина и знања који су им потребни да би били конкурентни на тржишту рада. Програм траје 16 мјесеци, а обухвата активности селекције кандидата, професионално усмјеравање, каријерно вођење, психолошку подршку, обуке у институцијама и код послодаваца, те запослење у респектабилним привредним друштвима.

ИНОВА активности се реализују у оквиру пројекта ЕУзаЗапошљавање који уз подршку Европске уније, Шведске и Међународне организација рада у БиХ нуди могућност запослења младима, женама из руралних подручја, рањивим групама укључујући особе с инвалидитетом, Роме/Ромкиње и дугорочно незапослене особе.

„Програм ИНОВА има два веома значајна циља, први је да се активирају, мотивишу и обуче дугорочно незапослени како би добили запослење које би им омогућило бољи квалитет живота. Други једнако важан циљ, је да креирамо иновативни и одрживи модел сарадње између институција тржишта рада и социјалне заштите, образовних институција, специјализованих организација и експерата како би системски приступили проблематици незапослености у Републици Српској. Такав системски приступ чини овај програм јединственим у Републици Српској, те може послужити као модел за дугорочно рјешавање проблема незапослености“, поручио је тим поводом Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, те нагласио да је вриједност овог пројекта 229,451.35 евра.

Програмом ИНОВА је предвиђено запошљавање минимално 50 особа са подручја бањалучке регије, односно са подручја Бањалуке, Градишке, Челинца, Лакташа, Србца и Прњавора.

„На тржишту Републике Српске постоји проблем незапослености, али такође недостаје квалитетне радне снаге. Управо због недостатка квалитетне радне снаге доводимо се у ситуацију да имамо незапослене особе које су пријављене на Заводу за запошљавање, а које не могу да пронађу адекватно запослење. Након завршетка програма на тржишту рада ће се појавити минимално 50 нових радника, жена и мушкараца који су стекли нова знања и који ће добити запослење и бити мотивисани да раде“, рекао је Младен Врећо, директор бањалучке филијале Завода за запошљавање, те нагласио да је у том погледу посебно значајно искуство и стручна подршка коју нуди и пружа Међународна организација рада током реализације овог пројекта у БиХ.

„Оно што програм ИНОВА чини јединственим је чињеница да је много различитих институција укључено у његову реализацију, а поготово је важно профилисање, каријерно вођење и психолошко оснаживање незапослених, што ће бити задатак Центра модерних знања. С обзиром на то да је ријеч о програму који ће понудити запослење особама које су дугорочно незапослене, дакле које су више од 12 мјесеци без посла, стручно вођење, односно рад на мотивацији и оснаживању може бити кључно за запошљавање ове категорије људи“, рекао је проф. др Небојша Мацановић вођа тима андрагога и психолога из Центра модерних знања.

Програм ИНОВА води Подручна Привредна комора Бања Лука, а партнери пројекта су ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, ЈУ Центар за социјални рад Бања Лука, Машински факултет Универзитета у Бањој Луци, Универзитет за пословне студије Бања Лука, MAHLE Electric Drives Bosnia d.o.o. Laktaši, ПМП Јелшинград  д.о.о Градишка, PMP Drive Systems a.d. Laktaši, БЛП д.о.о Лакташи, SteelWood d.o.o Banjaluka, Град Лакташи, Центар за унапређење корпоративног управљања и Креативно-едукативни атеље КЕА.

Сви заинтересовани се могу пријавити до 15. септембра 2024. путем сајта www.inova-posao.ba и у ЈУ Завода за запошљавање филијала Бања Лука, а привредна друштва која желе да се се придруже програму ИНОВА као један од партнера могу се обратити Подручној привредној комори Бања Лука.

Ове активности се реализују у оквиру пројекта ЕУзаЗапошљавање који финансирају Европска унија са 4 милиона евра и Шведска са један милион евра, а реализује Међународна организација рада у БиХ. ЕУзаЗапошљавање има за циљ побољшање социо-економске ситуације и услова живота у Босни и Херцеговини и усмјерен је на повећање могућности запошљавања младих, жена из руралних подручја, особа с инвалидитетом, Рома и дугорочно незапослених особа, комбиновањем програма бесповратних средстава и техничке помоћи.

За више информација о пројекту ЕУзаЗапошљавање, посјетите www.eu4employment.ba и канале на друштвеним мрежама (Instagram, Facebook i YouTube).