Održan poslovni forum: „Povezivanje privrednika u rasejanju i matici-prilike i izazovi“

09.04.2022


Poslovni forum: „Povezivanje privrednika u rasejanju i matici-prilike i izazovi“, koji su organizovali predstavnici Saveza udruženja „Koreni“, Udruženja srpskih privrednika Švicarske te Područna privredna komora Banja Luka, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović održan je u subotu 09.04.2022. Forum je dio trodnevnog događaja „U susret prijateljima iz rasejanja“

Učesnici poslovnog foruma su bili predstavici lokalnih zajedica gradova Banjaluke, Prijedora i Trebinja, opština Srbac i Laktaši, te predstavnici ministarstava Evropskih integracija i međunarodne saradnje i ministarstva Privrede i preduzetništva i brojni privrednici iz Švicarske, Francuske, Hrvatske Srbije i Republike Srpske. Učesnici su iskazali u potrebu i želju za daljim razvijanjem i podsticanjem saradnje, u uvjerenju da će ta saradnja doprineti produbljivanju međusobnih veza privrednih subjekata matice, dijaspore i cijelog regiona.

Cilj foruma je bio da se privrednicima iz dijaspore približe privredni, turistički ali i svi drugi potencijali kojim Republika Srpska raspolaže.

Predsjednik PPKBL Goran Račić je istakao da su privrednici iz dijaspore značajan investicioni potencijal za Srpsku, jer je evidentno da su opštine u kojima su oni ulagali u prethodnom periodu imale značajnu stopu privrednog rasta, kao i povećan broj zaposlenih.

Skoro sve i jedna lokalna zajednica u Srpskoj ima definisane poslovne zone koje se od veoma povoljnim uslovima mogu pinuditi našim privrednicima iz dijaspore, kao i pozitivan poslovni ambijent sa poreskim stopama nižim nego u regionu.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švicarskoj Stojan Stevanović rekao je da Srpska pruža brojne prednosti za ulaganje, nego što je to slučaj u inostranstvu, te da je dobra saradnja sa lokalnim vlastima Srpske veoma značajna.

Zaključke foruma možete pogledati ovdje.