Festival piva u Banjaluci

07.04.2023


U Banjaluci je danas održan Festival piva 2023. Ovu manifestaciju organizovala je Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa proizvođačima piva iz Republike Srpske, a uz podršku Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Poljoprivrednog zadružnog saveza Republike Srpske i Banjalučke pivare.

Povodom Svjetskog dana piva u prostorijama Privredne komore Republike Srpske održan je Festival piva na kojem su predstavljeni domaći proizvodi, a tema okruglog stola, koji je održan neposredno prije festivala, bila je proizvodnja piva u Republici Srpskoj, odnosno izazovi i prilike s kojima se susreću domaći proizvođači.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je Srpska lider u BiH u proizvodnji piva.

- Naša Banjalučka pivara je neprikosnoveni lider kada je riječ o domaćim pivarama. U Republici Srpskoj imamo 15 zanatskih kraft pivara i to su ljudi koje trebamo podržati - rekao je Šulić.

Kraft pivo postaje sve zanimljivije na pivskoj sceni u Republici Srpskoj. Kvaliteta ne manjka, ali podrške da. Prisutni su brojni problemi u samom plasmanu proizvoda, a ovaj festival je prilika za dijalog institucija i proizvođača.

- Ovaj festival je jedan od načina promocije domaće industrije i nastojaćemo da kroz neke druge projekte tražimo mogućnosti i sredstva da ovaj projekat domaće pivarske proizvodnje bude vidljiviji i zastupljeniji u našim ugostiteljskim objektima i megamarketima - kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Republika Srpska ima veliki potencijal kada je u pitanju proizvodnja piva, a to su prepoznali i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Resorni ministar Savo Minić istakao je da je potrebno podržati domaće proizvođače.

IZVOR: RTRS