Javni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u okviru projekta DigitalBIZ

12.11.2021


Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH objavljuje javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u okviru projekta DigitalBIZ.

Putem javnih poziva, UNDP će podržati preduzeća koja žele uvesti korištenje digitalnih alata i opreme sa ciljem digitalne transformacije kroz unapređenje sopstvenih procesa rada i proizvodnje, otvaranja novih poslovnih mogućnosti i tržišta, te jačanja otpornosti na rizike i vanjske uticaje.

U konačnici, podrška malim i srednjim preduzećima kroz kombinaciju pojedinačnih mjera dovešće do učinkovitijih i potpunijih odgovora na njihove poslovne potrebe. Istovremeno ovom podrškom promovišu se napredni pristupi poslovanju malih i srednjih preduzeća, te stavlja fokus na razvoj neophodnih znanja i vještina zaposlenih s ciljem lakšeg i bržeg pristupa tržištima.

Kroz ovu podršku direktno će se povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, povećati produktivnost i omogućiti brži ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je 26.11.2021. a detalji o načinu dostavljanja prijava se nalaze u smjernicama javnih poziva.

Tim povodom, UNDP objavljuje:

1. Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća Federacije Bosne i Hercegovine

  • Više informacija o načinu prijave, potrebni dokumenti za prijavu projektnih prijedloga i kriteriji javnog poziva za preduzeća iz Federacije BiH dostupni su  na ovom linku, putem web stranice Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH.
  • Infosesija za mala i srednja preduzeća u FBiH bit će održana u utorak, 16.11. od 10h. Prijavite se putem sljedećeg linka - https://bit.ly/3HpRUe6

2. Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

  • Osnovne informacije i kriteriji Javnog poziva za preduzeća iz Republike Srpske i Brčko distrikta BiH kao i ostali relevantni dokumenti dostupni su ovdje:

Smjernice za podnosioce projektnih prijedloga

1. Prijavni obrazac
2. Plan aktivnosti
3. Budžet
4. Pismo namjere o sufinansiranju
5. Dodatne administrativne izjave
6. UN globalni principi

  • Infosesija za mala i srednja preduzeća u RS i BD BiH bit će održana u srijedu, 17.11. od 10h. Prijavite se putem sljedećeg linka: https://bit.ly/30ibsjU


Putem projekta DigitalBIZ, UNDP namjerava mobilizirati institucionalne partnere i druge relevantne aktere s ciljem razvoja digitalne ekonomije i usmjeravanja kompanija ka digitalnoj ekonomiji. DigitalBIZ teži podići svijest i ojačati kapacitete institucionalnih partnera o digitalnoj ekonomiji, putem posebnih tematskih događaja i programa obuke za resorna ministarstva i organizacije za podršku poslovanja.

Takođe, UNDP će provesti posebne analize politika kako bi se utvrdili strukturni nedostaci i potrebe te osigurale preporuke s ciljem omogućavanja digitalnih poslovnih aktivnosti (npr. regulatorni okvir, strategije pametne specijalizacije, propisi i standardi EU-a, itd.), na temelju potražnje, izradiće procjene tehnološke i poslovne inovacijske infrastrukture, i srodnih mogućnosti i potreba.

izvor: www.ba.undp.org