Negativni efekti zabrane rada nedjeljom u djelatnosti trgovine na području grada Banja Luka

02.12.2021


Na inicijativu privrednika iz oblasti trgovine, Područna privredna komora je na adresu Gradske uprave Grada Banja Luka uputila Informaciju o negativnom efektu zabrane rada nedjeljom u djelatnosti trgovine.

Shodno najavi gradske administracije o zabrani rada nedjeljom, stručne službe Područne privredne komore Banja Luka provele su anketu među članicama iz djelatnosti trgovine. Argumentovano, zajedno sa privrednicima, analizirali smo potencijalne pozitivne i negativne efekte zabrane rada nedeljom u najvećoj djelatnosti naše male privrede.

Činjenica je da najveći broj zaposlenih u Republici Srpskoj radi u djelatnosti trgovine. Ukoliko bi privrednicima iz ove djelatnosti bio zabranjen rad nedeljom, to bi se odrazilo na pad prometa u ionako teška vremena pandemije virusa korona, što bi dalje dovelo i do smanjenja broja radnika u ovoj djelatnosti, a što nikako ne možemo podržati. Zbog razumijevanja ozbiljnosti ovakvih odluka, potrebno je navesti primjer Crne Gore koja je takođe donijela odluku o zabrani rada nedeljom u djelatnosti trgovine, što se višestruko odrazilo na pad prometa i povećanje broja nezaposlenih (u šoping centru Delta City u Podgorici je nakon ove odluke 80 radnika ostalo bez posla). Procjena je da će samo u šoping centru Delta Planet u Banjaluci u slučaju zabrane rada nedeljom bez posla ostati između 100 i 150 radnika, što bi bio veliki udarac u nastojanju da očuvamo našu privredu i sačuvamo radna mjesta. Domaći veliki trgovački lanci, poput Tropika i Fructa trade-a (hipermarket Kort), ali i ostali trgovački lanci, zabranom rada nedeljom pretrpjeli bi ogromnu štetu i bili prinuđeni na smanjenje broja radnika po procjenama za oko 500-700, čime bi izgubili i privrednici i radnici.

Jasna nam je namjera gradske administracije da Grad Banjaluka omogući radnicima koji su zaposleni u djelatnosti trgovine slobodnu nedelju za aktivnosti u krugu porodice, ali smatramo da svi moramo uzeti u obzir da tržni centri i druge trgovačke radnje nisu više samo mjesto kupovine osnovnih životnih namirnica, nego i mjesto zabave gdje porodice mogu provesti zajedničko vrijeme sa različitim sadržajima. Takođe, treba uzeti u obzir i to da je priroda posla u pojedinim zanimanjima (policija, medicinski radnici, novinari, vatrogasci i dr.) takva da je rad nedeljom i praznicima  neophodan da bi se zadovoljile potrebe većine građana.

Konačno, smatramo da bi trebalo obratiti pažnju na primjer Grada Bijeljina, koji je nedavno počeo sa implementacijom slične Odluke o zabrani rada nedeljom u djelatnosti trgovine, što se već negativno odrazilo i na pad broja dolazaka u Bijeljinu i na pad prometa i potrošnje. Šteta zbog ove odluke tek će da bude izmjerena u narednom periodu.

Zbog svega naprijed navedenog, kao institucija koja zastupa interese privrednika, Gradskoj upravi Grada Banja Luka uputili smo dopis u kojem naglašavamo da smo protiv eventualne zabrane rada nedjeljom za sva privredna društva u djelatnosti trgovine. Detaljnom analizom utvrđeno je da će se to veoma negativno odraziti na privrednike u najvećem gradu Srpske i ovu djelatnost staviti u veoma težak položaj u vremenu kada je pandemija virusa korona u značajnoj mjeri uzdrmala privredu Banje Luke i Republike Srpske.