Neprihvatljivo još jedno povećanje najniže plate

14.07.2022


Privrednoj komori Republike Srpske neprihvatljivo je još jedno povećanje najniže plate u Srpskoj koja iznosi 650 KM, jer se privreda suočava sa različitim opterećenjima, izjavio je danas u Banjaluci predsjednik ove komore Pero Ćorić.

Ćorić je pozvao sve da ovu temu stave „ad akta“ i da se o njoj u ovom trenutku ne raspravlja.

On je rekao da je privreda opterećena poskupljenjem repromaterijala i energije, kao i da će druga polovina ove godine biti nepredvidiva.

„Povećanje najniže plate znači i povećanje ostalih plata, a to u ovom trenutku privreda Republike Srpske ne može tehnički da iznese. Većina privrednih društava ne bi to izdržala, a to dalje vodi da će ljudi napuštati preduzeća i ona neće biti u poziciji da odgovore ni kvantitetu ni kvalitetu“, rekao je novinarima Ćorić.

Ćorić je rekao da privrednici još nemaju informaciju koliko sindikat traži da bude najniža plata, ali da je pominjano 800 KM.

On je ponovio da su pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Srpske za sada jako dobri i da ona iznosi pet milijardi KM, te da je inflacija 13,2 odsto.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da će uskoro izaći sa prijedlogom za olakšavanje dolazaka i prijavljivanja sezonskih radnika na privremeni period, posebno u poljoprivredi.

„U Srbiji je to na dnevnom nivou, kod nas je mali broj sezonskih radnika i to se mora promijeniti. Naše tržište vapi za radnicima i BiH je jedina zemlja koja to nije uredila“, rekao je Račić.

Govoreći o uvođenju neradne nedjelje u Banjaluci, Račić je naveo da je kategorički protiv, te da je anketa koju su sprovodili pokazala da bi dio radnika ostao bez posla.

Socijalni partneri u Republici Srpskoj sutra bi trebalo u Banjaluci da razgovaraju o povećanju najniže plate.