Održao se prvi Festival domaćih vina, rakije i hrane

07.12.2022


Na prvom Festivalu domaćih vina, rakija i hrane u Banjaluci se predstavilo deset vinarija, pet proizvođača sira, devet destilerija iz Republike Srpske i osam mesnih industrija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji je svečano otvorio manifestaciju, rekao je da će agrarnim budžetom, koji je sa ovogodišnjih 75 miliona KM povećan na 180 miliona KM u narednoj godini, ovaj sektor biti u fokusu resornog ministarstva.

On je naglasio da je neophodna i podrška mljekarima, kako bi mlijeko iskoristili za proizvodnju kvalitetnih sireva, te da se smanji uvoz, a istakao je i važnost podrške mesnoj industriji.

Pašalić smatra da u Srpskoj treba podržati poljoprivrednu proizvodnju jer se, kako kaže, i u kriznim vremenima pokazalo koliko je hrana važna.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da Područna privredna komora Banjaluka i Privredna komora Srpske, zajedno sa institucijama Srpske, na adekvatan način promovišu politike Republike Srpske radi zaštite njenih interesa i domaćih proizvoda.

– Nama na zajedničkom nivou preostaje samo da slijedimo politike Vlade Srpske zasnovane na komunikaciji između realnog sektora i naših institucija – rekao je Košarac i dodao da su vidljivi napori institucija Srpske da se pomogne domaćoj privredi.

On je naglasio da je cilj domaće proizvode etablirati na tržištu EU i drugih zemalja.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da se Festival održava u okviru obilježavanja 120 godina postojanja Komore, te istakao da je Srpska ponosna onim što može da ponudi kada je riječ o proizvodnji vina, rakija, sireva, mesa i suvomesnatih proizvoda.

On je napomenuo da u ovoj komori žele da Festival postane tradicionalan, a najavio je da je u junu planirana i organizacija festivala domaćeg piva.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske i predsjednik grupacije proizvođača vina Radovan Vukoje naglasio je da Srpska ima dobre proizvode koji su zbog svog kvaliteta imali uspjehe na tržištima regiona, Evrope i svijeta.