Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama

15.06.2022


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno po skraćenom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

S obzirom na to da je riječ o zakonskom aktu koji je različitim tekstovima usvojen u Predstavničkom domu u odnosu na Dom naroda, formirana je komisija za usaglašavanje teksta zakona.

U komisiju za usaglašavanje teksta ovog zakona su u ime Doma naroda imenovani delegati Amir Fazlić, Dušanka Majkić i Lidija Bradara.

Riječ je o zakonskom aktu koji je jedan od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom tekovinom EU.

Na istoj sjednici, Zakon o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto, usvojen je danas u drugom čitanju.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Ni ovaj Zakon nije usvojen u istom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, te će biti upućen komisiji na usaglašavanje teksta.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH u prvom čitanju, a koji predviđa izjednačavanje svih poreskih obveznika.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duvanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Izvor: SRNA