Zakon o fiskalizaciji: Objavljena tri pravilnika

13.06.2022


Na osnovu Zakona o fiskalizaciji (Službeni glasnik RS broj 15/22), u Službenom glasniku objavljena su tri pravilnika.

  1. Pravilnik o dostavljanju podataka i generisanju oznake poslovnog prostora i mjesta prometa kojim se propisuju vrsta podataka o poslovnom prostoru i mjestu prometa, način dostavljanja tih podataka Poreskoj upravi Republike Srpske i način generisanja jedinstvene oznake poslovnog prostora i mjesta prometa. Postupak fiskalizacije počinje podnošenjem prijave obveznika fiskalizacije Poreskoj upravi Republike Srpske, sa podacima za generisanje jedinstvene oznake sjedišta poslovnog subjekta i poslovnih prostora, elektronskim putem, koji sadrži podatke o poslovnom subjektu i poslovnom prostoru, i to za svaki poslovni prostor odvojeno.
  2. Pravilnik o odobravanju, upotrebi i registru elemenata elektronskih fiskalnih uređaja kojim se propisuju oblik i sadržaj registra elemenata elektronskih fiskalnih uređaja, oblik i sadržaj registra dobavljača, vrste elektronskih fiskalnih uređaja, način korišćenja i odobravanja njihovih elemenata, okolnosti koje mogu dovesti do automatske obustave rada bezbjedonosnog elementa elektronskog fiskalnog uređaja, postupak njegove ponovne upotrebe, pojedinosti alternativnog pristupa internet vezi i način uvida u podatke dostavljene Poreskoj upravi Republike Srpske u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.
  3. Pravilnik o fiskalnom računu kojim se uređuju vrste fiskalnih računa, tipovi transakcije, načini plaćanja i dostavljanja, kao i pojedinosti ostalih elemenata fiskalnog računa, uslovi koje je obveznik dužan ispuniti za dostavljanje fiskalnog računa u digitalnom i elektronskom obliku, vrsta, obim, oblik, načn dostavljanja i čuvanja podataka o izdatim računima, te načinu provjere fiskalnih računa. Obveznik fiskalizacije, putem elektronskog fiskalnog uređaja, može izdati račun za promet i račun za avans. Fiskalni račun poreski obveznik izdaje u štampanom, digitalnom ili elektronskom obliku. Kada se izdaje u štampanom obliku, obveznik fiskalizacije, putem elektronskog fiskalnog uređaja, na fiskalnom računu iskazuje dvodimenzionalni QR kod koji sadrži sve elemente elektonskog potpisa i koji nije dozvoljeno ispisati na slici ili logu, niti sadržati sliku ili logo. Kada se fiskalni račun izdaje u digitalnom obliku, prikazom u aplikaciji obveznika fiskalizacije kupac robe ili usluga ga može preuzeti na način da skenira QR kod. Kada se fiskalni račun izdaje u elektronskom obliku, obveznik fiskalizacije na fiskalnom računu iskazuje hiperlink za verifikaciju kojem se može pristupiti preko svih uređaja koji imaju pristup internetu.