Završen Jahorina ekonomski forum -"Otvoreni Balkan" najveća razvojna šansa

28.04.2022


Inicijativa Otvoreni Balkan je projekat koji garantuje regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i bolju budućnost zemljama Zapadnog Balkana. To je jedan od zaključaka petog Jahorina ekonomskog foruma. Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija već goinu dana razrađuju olakšice za svoje građane koji u ove tri zemlje sa olakšicama prevoze robu, putuju, rade i studiraju. O tome je na jednom od panela govorila predsjednica Vlade Srbije koja je najavila i nove olakšice.

"Dražvljani ovih zemalja će moći lako elektornski onlajn da se prijave za elektronski identitet i da putuju, rade, žive, studiraju i liječe se u zemljama Otvorenog Balkana, i kako ćete vi nekome iz CG i BiH da objasnite zašto ne može da ima te benefite", rekla je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Republika Srpska je odavno za priključenje BiH Inicjativi Otvoreni Balkan, ali političko Sarajevo svoju saglasnost još nije dalo. Što se privrednika iz Srpske i drugog entiteta tiče, kamioni ne bi trebalo da stoje na granici i po nekoliko dana Upravo o tome je govorila predsjednica Republike Srpske.

"Imamo nadu da naši privrednici zajedno sa svojim kolegama iz Federacije imati dovoljno želje, strpljenja i volje da sjednu i analiziraju na određen način i da i oni i da oni naprave popularno rečeno pritisak na institucije", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj. Upravo taj podatak počeo je da smeta Sarajevu, pa su stopirani mnogi projekti koji su od vitalnog značaja za ekonomski razvoj, ne samo Srpske, već i cijele BiH, poručio je danas sa Jahorine premijer Republike Srpske.

"Ništa što se radi nije bilo i neće biti usmjereno protiv bilo koga u BiH, sve ove investicije koje Srbija radi u RS, one samo donose dobro svim građanima BiH", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sa Jahorine je još jednom zatraženo da se u zajedničkim institucijama zajednički analiziraju prednosti koje donosi priključenju BiH Inicijativi Otvoreni Balkan. Poruka je i iz Srbije da Otvoreni Balkan, pored ekonomskog razvoja dovodi i do regionalne stabilnosti.

Organizator skupa Goran Račić najavio je da će zaključci sa foruma biti objavljeni za nekoliko dana.

Kroz 14 panela na Petom "Jahorina ekonomskom forumu" razgovarano je globalnim izazovima, regionalnoj saradnji, jačanju konkurentnosti lokalnih zajednica i ekonomija. Za tri dana na Jahorina ekonomskom forumu bilo je više od 550 učesnika iz desetak evropskih zemalja. Za 26. i 27. april naredne godine već je zakazan Šesti Jahorina ekonomski forum.