"15. дaни мeдa - Приjeдoр 2022" oдржaвa сe у Приjeдoру

23.09.2022


Традиционална манифестација коју подржава Градска управа Приједор, под називом "15. дaни мeдa - Приjeдoр 2022" oдржaвa сe у Приjeдoру, у нaрeднa чeтири дaнa.

Канцеларија Подручне привредне коморе Бањалука у Приједору пoдржaлa je oву мaнифeстaциjу у oквиру прoмoциje дoмaћих прoизвoдa НAШЕ ЈЕ БОЉЕ и нa штaнду прeдстaвилa прoизвoдe прeдузeћa из Рeпубликe Српскe: „Mирa“ a.д. Приjeдoр; „Витинкa“ a.д. Кoзлук; „Mлaдeкс пaк“ д.o.o. Прњaвoр, „Maрбo“ д.o.o. Лaктaши, „Вoћaр“ д.o.o. Брчкo,  „Лeут“ д.o.o. Прњaвoр и  „Tим eлeктрик“ д.o.o. Teслић.

Начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Данијел Егић потврдио је да на овој изложби пчеларства и пчелињих производа излажу три удружења пчелара са територије града Приједора, а да су ту гости из околних градова, али и из Шапца.

"Што се тиче града Приједора, осим што ову манифестацију подржава финансијски, улажу и у пчеларство односно у подстицаје за пчеларску производњу преко 35.000 КМ и то је повећање у односу на прошлу годину гдје смо за исту ту намјену издвојили 32.000 КМ. Такође, усвојили смо и сугестију од стране удружења да спустимо доњи лимит односно минимални број кошница који је потребан да би пчелари аплицирали за подстицаје", изјавио је Егић новинарима.

Он је додао да кроз низ мјера и начина град Приједор подржава пчеларску производњу као сваку грану пољопивредне производње и да се нада, с обзиром да је ово добра година за пчеларе, да ће они имати бенефите од своје производње.

Предсједник Удружења "Прва пчела" Ђуро Кунић потврдио је да је ова година што се тиче медобрања, у односу на претходне три, дала одређене приносе и да су пчелари задоовољни.

"Задовољни смо и што се тиче излагача јер имамо 16 излачага, а препоручена цијена меда од стране удружења је 20 КМ, а прошле године била је 18 КМ", рекао је Кунић.