2,8 милиона КМ за инвестиције за унапређење индустријске ресурсне ефикасности и циркуларних ланаца вриједности у сектору пољопривреде

05.09.2022


Поводом објављеног Јавног позива за додјелу бесповратних средстава за инвестиције за унапређење индустријске ресурсне ефикасности и циркуларних ланаца вриједности у пољопривредно-прехрамбеном сектору у Босни и Херцеговини, пројекат EU4Agri-Recovery којег финансира Европска унија, најављује информативне сесије у Сарајеву, Мостару и Бања Луци.

Мјесто одржавања

Датум одржавања
инфо сесије

Вријеме
одржавања

Локација

Сарајево

13.09.

11:00

Привредна комора Федерације БиХ у Сарајеву (улица Бранислава Ђурђева 10)

Мостар

14.09.

12:00

Привредна комора Федерације БиХ у Мостару (улица Кнеза Домагоја 12)

Бања Лука

15.09.

12:00

Подручна привредна комора Бања Лука (улица Бранка Ћопића бр. 6)

За присуство инфо сесијама потребно је регистровати учешће путем сљедећег линка или директно путем wеб странице еу4агри.ба најкасније до понедјељка, 12.09. до 12х.

Поред најављених инфо сесија, у петак, 09. септембра у 11:00 сати биће одржана инфо сесија путем Facebook странице EU4Agri. Кроз овај јавни позив, вриједан 2,8 милиона КМ, Европска унија подржат ће улагања у пољопривредно-прехрамбене пословне субјекте  који желе да своје пословање усмјере на ресурсно ефикасну и чистију производњу путем зелених, дигиталних и циркуларних пословних модела као и имплементирају принципе одрживости и побољшања ефикасности ресурса те осигурају бољи приступ тржиштима и потрошачима кроз дигитализацију.

Главни циљ је осигурати опоравак микро, малих и средњих предузећа (ММСП) у пољопривредно-прехрамбеном сектору Босне и Херцеговине како би се смањили негативни учинци изазвани пандемијом COVID-19. Пројекат даје важан економски и социјални допринос у подручјима хигијене и заштите на раду, сигурности радних мјеста, те иновацијама производа и дигитализацији.

На јавни позив могу се пријавити обрти, самостални предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која се активно баве прерадом пољопривредних производа  или примарном пољопривредном производњом.

Средства подршке по једној пријави могу износити од од 20.000 КМ до 80.000 КМ (без ПДВ-а) и могу се користити само за финансирање прихватљивих трошкова. За сваки пројекат, подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 15% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције док ће пројекат финансирати максималних 85% укупног износа кроз мјеру подршке. Прихватљиве инвестиције и трошкови се односе на набавку опреме, машина, алата, комуникационих уређаја, хардвера и софтвера за контролу, праћење, управљање и надзор производних процеса, професионалних и консултантских услуга. Реализацијом ових инвестиција настоји се подржати модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшање руралне економије.

Пројекат EU4Agri-Recovery проводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Чешком развојном агенцијом (CzDA).

За више информација, молимо контактирајте: registry.ba@undp.org