Амбасадор Швајцарске на сједници Савјета страних инвеститора

22.06.2022


Амбасадор Швајцарске у Босни и херцегови  Даниел Хун био је специјални гост проширене треће сједнице Савјета страних инвеститора ППКБЛ, одржане 22.06.2022. у просторијама Коморе. Сједници су присуствовали, осим чланова Савјета и представници министарства образовања, министарства привреде и министарства научнотехнолошког развоја и други гости. Тема сједнице је била образовни систем Републике Српске као одговор на велику проблематику са којом се пословна заједница сусреће, а која се тиче квалификоване радне снаге за потребе привреде.

Представници швајцарске амбасаде су презентовали дуални образовни систем своје земље и саслушали искуства и проблеме са којима се у проналаску квалификоване радне снаге стручних занимања и радне снаге уопште сусрећу наши привредници. Представници министарстава су пренијели амбасадору и привредницима резултате рада својих министарстава, који се огледају у реформи образовног  система и едукацији ученика прилагоди потребама тржишта које све више вапи за квалификованом радном снагом техничких и стручних занимања.

Учесници састанка су се сложили да се Република Српске и БиХ сусрећу са све већим одливом радне снаге уопште и да је потребно заједничким снагама уложити напоре да се радници мотивишу да остану. Амбасада Швицарске је Комори и представницима власти понудила своју помоћ кроз низ програме подршке, које имплементирају у БиХ. Сједницу је водио угледни швајцарски привредник и инвеститор у БиХ и Србији Един Дацић, који је предсједник Савјета, те је најавио наставак рада савјета послије љетних празника чије су сједнице планиране у просторијама предузећа чланица.