Делегација Пољске у посјети Бања Луци и Републици Српској

16.05.2017


Бања Луку и Републику Српску су у организацији Подручне привредне коморе Бања Лука, од 10. до 13.5. посјетили привредно-спортска делегација Пољске. Делегацију су чинили Станислав Луниевски, почасни конзул БиХ у Пољској, Даријуш Сапински, предсједник Управног одбора једне од највећих европских компанија у производњи млијека и млијечних производа Млековита, предсједник Олимпијског комитета регије Подлаские, Јануш Кохан као и први човек лидера пољског првенства Јагиелоније из Бјалистока, Цезари Кулеша.

Првог дана посјете делегацију су угостили потпредсједник Борац м:тел, Маринко Умичевић, члан Управног одбора, Владимир Благојевић, и директор, Владимир Бранковић те су упознали су госте из Пољске о богатој историји, али и ситуацији у којој се тренутно налази рукометни клуб. На састанку је, између осталог, било ријечи и о потенцијалној сарадњи између РК Борац м:тел и рукометне академије из регије Подлаские, али и евентуалном спонзорству од стране Млековите.

Домаћин делегацији из Пољске је Подручна привредна комора Бања Лука, чији је предсједник, Горан Рачић, такође, присуствовао овом састанку. Он је прије мјесец дана посјетио Пољску, гдје је пред 100 највећих привредника Подлаские области представио могућности сарадње и потенцијале за улагање.

– Између осталих, посјетио сам и највећу млијечну индустрију у Пољској, Млековиту, која је показала интерес да један дио своје производње организује на нашим просторима. С обзиром да је спорт један од најбољих облика промоције једне државе, искористили смо прилику да их упознамо са РК Борац и ФК Борац – казао је Рачић.

Након посјете рукометном клубу, делегација су угостили директор ФК Борац Дејан Лукендић и генерални секретар Фудбалског савеза РС Родољуб Петковић.

- Захваљујем се нашим домаћинима на пријему и могућности да посјетимо рукометни и фудбалски клуб Борац. Надамо се сарадњи, волели би да неко од овдашњих фудбалера једног дана заигра за Јагиелонију, као и да једног дана одмјеримо снаге са Борцем у неком од европских такмичења – истакао је предсједник Јагиелоније Цезари Кулеша.

Другог дана, делегација је започела привредни дио посјете састанком у Подручној привредној комори, гдје су упознати са подацима везаним за пословни амбијент у Републици Српској, условима инвестирања те другим аспектима везаним за пословање. 

Након састанка у Комори, делегацију је примио предсједавајући предсједништва БиХ, Младен Иванић. Тема разговора била је посјета делегације Бања Луци и могућност успоставлјања интензивније сарадње Републике Српске и БиХ са Полјском на економском, културном и спортском плану. Предсједавајући Иванић рекао је да су односи двије землје добри, али да је добродошла свака активност која би унаприједила економску сарадњу. Наглашено је да постоје одлични услови за развој полјопривреде и те да постоје очекивања да посјета Бања Луци, Републици Српској и БиХ резултује конкретним активностима. Делегација из Полјске информисала је предсједавајућег Иванића о плановима за унапређење сарадње између факултета, а посебно је истакнута могућност за сарадњу у млјекарској индустрији.

Током састанка са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стевом Мирјанићем, представљен је аграрни сектор Републике Српске, истичући да он учествује са 12 одсто у БДП-у и да је изузетно значајан у укупној привреди Републике Српске. Он је на састанку истакао и да је намјера Републике Српске да у наредном периоду интензивније развија сточарску производњу.

Предсједник Управног одбора “Млековите” Даријуш Сапински рекао је да је пољска компанија, која има дозволу за извоз у 144 земље свијета, заинтересована за сарадњу у мљекарском сектору. Он је додао да ће ова компанија тражити и детаљније извјештаје о тржишту млијека у Републици Српској и БиХ, те систему субвенција, на основу којих ће донијети одлуку о могућем улагању у мљекарски сектор Републике Српске.

Посјета делегације из Пољске је још једна у низу активности на привлачењу страних инвестиција у Бања Луку и Републику Српску, као и спајање предузећа и других институција с циљем унапређења пословног амбијента.