Деманти на текст Градске управе Бања Лука

21.06.2022


ППКБЛ демантовала је објаву Градске управе Бања Лука о ставу трговаца у вези са предложеном одлуком о нерадној недељи у области трговине, коју слиједи у цјелости.

 

Поштовани медији,

 

У циљу објективног и истинитог информисања јавности, Подручна привредна комора Бања Лука жели да укаже да су у тексту, објављеном 17.6.2022. године на Интернет страници Градске управе Бања Лука под називом „Већина привредних субјеката подржала одлуку о нерадној недјељи“ након састанка одржаног дан раније са представницима трговинских ланаца у Привредној комори Републике Српске, занемарене бројне чињенице које указују да би увођење нерадне недјеље некима од великих компанија у сектору трговине проузроковале значајну штету, те да би бројни радници остали без посла.

Наиме, истина је, као што је наведено, да су представници шест великих трговачких објеката, од 10 присутних на састанку, подржали увођење нерадне недјеље, али уз одређене услове и упозорења. Између осталог, сматрају, да се ова одлука донесе за све који се баве трговином прехрамбених производа, како не би дошло до „прелијевања“ и купаца и профита у оне објекте који би могли да раде, попут маркета на безинским пумпама, што није објављено на страници ГУ Бања Лука. Исто тако, представници тих привредних друштава су свјесни да би доношењем наведене одлуке о нерадној недељи њима било олакшано пословање у смислу организације посла, али да би истовремено та одлука била погубна за трговачке центре, мале трговачке радње, те мала породична привредна друштва у којима раде цијеле породице.

У објави на сајту ГУ Бања Лука није наведено ни то да би увођење нерадне недјеље, према јасној анализи представника највећег бањалучког тржног центра, подразумијевало отпуштање између 150 и 180 радника, од укупно 800 радника, због мањег броја радних сати, и то у првом маху.

У ГУ Бања Лука занемарили су и податак, који је такође изнесен на састанку, да би према процјенама одмах, након евентуалног усвајања овакве одлуке, без посла остало између 500 и 600 радника. Подручна привредна комора је спремна да проведе анкету међу радницима тржних центара у највећем граду Српске, која ће садржавати и упозорење о могућности да остану без посла и тако угрозе егзистенцију својих породица.

Постављено је и питање шта ће се десити са биоскопом или цвјећарама у склопу тржних центара, које су изузете представљеном Одлуком ГУ Бања Лука, ако је објекат у којем раде затворен, а да би се отворио, подразумијева покретање система климатизације, освјетљења, ангажман потребног особља, што је прескупо.

Према званичним подацима у проведеној анализи од јануара до маја текуће 2022. године, највећи тржни центар недјељом, као другим најпосјећенијим даном, посјети између 13 и 14.000 купаца, што јасно показује колика би штета била нанесена, а пад промета процјењује се на преко 15 одсто. Представници овог центра су и на састанку јасно указали да би тај број посјетилаца био трајно изгубљен, а смањење прихода никада надокнађено. Представници другог регионалног ланца спортске опреме су на састанку такође презентовали податак да је у периоду од јануара до маја текуће 2022. године у њиховим објектима евидентиран улазак од 150.000 људи недељом, те да промет недељом учествује са 16% у укупном промету овог привредног друштва, што јасно указује на чињеницу да ће привредници из области трговине у непрехрамбеном дијелу много изгубити уколико се усвоји одлука о забрани рада недељом.

Такође, како је истакнуто на састанку, али не и у објави на сајту ГУ Бања Лука, велика штета била би нанесена туристичком сектору Града, јер је видљиво да Бања Луку недјељом организовано посјети велики број грађана (чак и аутобусима кроз шопинг туре), од чега нема корист само трговина, већ и бројни други сектори. Дакле, како је напоменуто, увођењем нерадне недјеље Бања Лука би изгубила статус регионалног центра и много изгубила на туристичком имиџу. Као што вам је познато, Бања Лука није само административни него и културни, спортски и туристички центар и као такав би требало да прати развој још већих центара попут Београда и Загреба, у којима се у области трговине ради недељом. Такође, евидентна је чињеница да од 27 земаља Европске Уније у само 4 је на снази одлука о нерадној недељи, што јасно указује на потребу да ни Бања Лука не треба да се затвара и постаје пуст град недељом.

 

У овом демантију представили смо само неке од важних чињеница које су представљене на састанку одржаном у Комори, а које поткрепљују став бројних привредних субјеката да се не усвоји оваква одлука, посебно узимајући у обзир и све негативне ефекте које је слична одлука проузроковала у Бијељини (више на https://www.bn.komorars.ba/cir/news/novosti//358.inicijativa-za-stavljanje-van-snage-odluke-o-izmjenama-i-dopunama-odluke-o-radnom-vremenu-ugostiteljskih,-zanatsko-preduzetnickih-i-trgovinskih-objekata-na-podrucju-grada-bijeljina.html), иако се у спорном тексту на сајту ГУ Бања Лука наводе потпуно другачије тврдње као нпр. „Кресојевић истиче да је током јучерашњег састанка констатовано да Град Бијељина, који је у новембру прошле године донио одлуку о увођењу нерадне недјеље, није имао негативне економске ефекте, а посебно на онај сегмент који је најважнији – запосленост.“

 

Због свега наведеног, али и у циљу објективног сагледавања аргумената „за“ и „против“, очекујемо да ћете овај деманти објавити и читаоцима представити и другу страну приче.

 

С поштовањем,

 

                                                                                                                секретар за трговину и туризам

                                                                                                                               Зоран Берак с.р.