Фестивал пива у Бањалуци

07.04.2023


У Бањалуци је данас одржан Фестивал пива 2023. Ову манифестацију организовала је Подручна привредна комора Бањалука у сарадњи са произвођачима пива из Републике Српске, а уз подршку Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, Пољопривредног задружног савеза Републике Српске и Бањалучке пиваре.

Поводом Свјетског дана пива у просторијама Привредне коморе Републике Српске одржан је Фестивал пива на којем су представљени домаћи производи, а тема округлог стола, који је одржан непосредно прије фестивала, била је производња пива у Републици Српској, односно изазови и прилике с којима се сусрећу домаћи произвођачи.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да је Српска лидер у БиХ у производњи пива.

- Наша Бањалучка пивара је неприкосновени лидер када је ријеч о домаћим пиварама. У Републици Српској имамо 15 занатских крафт пивара и то су људи које требамо подржати - рекао је Шулић.

Крафт пиво постаје све занимљивије на пивској сцени у Републици Српској. Квалитета не мањка, али подршке да. Присутни су бројни проблеми у самом пласману производа, а овај фестивал је прилика за дијалог институција и произвођача.

- Овај фестивал је један од начина промоције домаће индустрије и настојаћемо да кроз неке друге пројекте тражимо могућности и средства да овај пројекат домаће пиварске производње буде видљивији и заступљенији у нашим угоститељским објектима и мегамаркетима - каже Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Република Српска има велики потенцијал када је у питању производња пива, а то су препознали и у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Ресорни министар Саво Минић истакао је да је потребно подржати домаће произвођаче.

ИЗВОР: РТРС