Формирана цијена пелета за тржиште Републике Српске

25.08.2022


Цијена тоне пелета на тржишту Републике Српске у наредном периоду биће 480 КМ плус ПДВ, договорено је на данашњем састанку у Подручној привредној комори Бањалука.

Горан Рачић, предсједник подручне Привредне коморе Бањалука, навео је да већ мјесец дана имају састанке са произвођачима пелета, те да их је јако погодила забрана извоза из БиХ у иностранство.

"На састанку са произвођачима огревног дрвета договорено је да цијена по палети буде иста као прошле године, 180 КМ и то су они прихватили", казао је Рачић.

Додао је да је потребно да што прије буде укинута Одлука о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета која је на снази до 21. септембра.

"Позивам купце да искористе и купе пелет по овим цијенама, јер нисам сигуран да ће ова цијена бити идуће године. Није реално да цијене буду ниже на овако нестабилном свјетском тржишту, тако да не знамо шта ће бити", рекао је Рачић.

Горан Ивановић, предсједник Асоцијације произвођача пелета у БиХ, истакао је да произвођачи не зарађују екстра због високих цијена као што се то представља у јавности.

"Ми се суочавамо са два проблема, несташицом и цијеном репроматеријала. Неки произвођачи су прихватили ову цијену, а неки нису. Ми тренутно радимо на граници рентабилности. Тражимо да се дозволи да извозимо пелет, како би остварили профит. Тренутна цијена производње по тони пелета је од 450 до 480 КМ, тако да ту нема скоро никакве зараде", нагласио је Ивановић.

Произвођачи су обећали да ће у септембру испоручити 10.000 тона пелета како би задовољили потражњу на домаћем тржишту.

"Сада чекамо да нам буде дозвољено да извозимо и ту остваримо профит. И нама су циљ домаћи купци и морамо да радимо на томе да нашим људима обезбједимо пелет по приступачним цијенама. Тона пелета је у Италији око 700 евра по палети и ви видите колики су то губици за наше произвођаче који тренутно не могу извозити", закључио је Ивановић.

ИЗВОР: Независне новине