Јачање сарадње са чланицама Коморе

05.06.2017


У оквиру акције „дан на терену“ односно јачања сарадње са чланицама Коморе, првог јуна посјетили смо предузећа „Корс“ д.о.о Бања Лука и „Compex“ д.о.о Бања Лука.

Циљ посјете предузећима је кориштење капацитета Коморе на најбољи начин како бисмо унаприједили сарадњу са сваким чланом Привредне коморе да бисмо ефикасније заступали интересе привреде и бранили ставове предузећа, те упознали се са пословним активностима и препрекама у пословању.

Привредно друштво „Корс“ д.о.о Бања Лука бави се углавном извођењем електро-инсталационих радова, а једном дијелом и производњом разводних ормара и продајом електроопреме. Планирају да прошире производњу и извоз уколико би нашли партнера са заједничким улагањем.

Предузеће посједује лиценце за извођење радова, цертификат стандарда квалитета ИСО 9000:2008; „ЦЕ“ знак, а производњу обављају у властитим просторијама.

Због квалитета изведених радова опстају на тржишту а неки од објеката у којима су се доказали су Рудник и термоелектрана „Станари“, „Тропик“, „Мој маркет“, „Фрукта“.

Највећи проблем је нелојална конкуренција, односно тендери на којима се пријављују предузећа са ниским цијенама која ангажују раднике на „црно“ или сезонске раднике; затим проблем наплате изведених радова на грађевинским објектима који не могу да наплате од државе.

Предузеће „Compex“ д.о.о Бања Лука бави се производњом и велепродајом амбалаже за индустрију, производњом канцеларијског материјала, школског прибора, пословне галантерије, услуге штампе….

На састанку се могло чути да штампарски сектор највише погађа поскупљивање сировина и ниске цијене готових производа те  немогућност пласмана на шира односно инострана тржишта. Такође су изнијели проблем немогућности наплате, а често се дешава да мале фирме напросто „преко ноћи“ се затворе а дугови остају. Погађа их и висока цијена индустријске струје и неоправдано високи рачуни хидрантне воде у паушалном износу а не по потрошњи.

Комора ће у оквиру својих надлежности помоћи чланицама у заштити њихових интереса.