Јавни позив инвестицијама у сврху унапређења пословања путем дигиталне трансформације пословних субјеката у сектору пољопривреде

11.07.2022


​Датум почетка: 08.07.2022

Датум завршетка: 08.08.2022

Пројект EU4BusinessRecovery, којег финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, објављјује Јавни позив за додјелу бесповратних средстава инвестицијама намјењених дигиталној трансформацији предузећа у сектору пољопривреде у Босни и Херцеговини. Кроз овај јавни позив, вриједан 3.1 милион КМ, Европска унија подржат ће улагања у дигитализоване пословне праксе и стандарде усмјерене на јачање интерних капацитета предузећа у сектору пољопривреде, с циљем подршке опоравку или поновном покретању пословних активности предузећа.

Ко се може пријавити?

На јавни позив могу се пријавити микро, мала и средња предузећа која се активно баве узгојем и/или прерадом воћа, укључујући садни материјал, виноградарство и маслине, те узгојем и/или прерадом поврћа, млијека, меса, јаја, рибе, житарица, гљива, зачинског биља, љекобиља и/или меда.

Средства подршке по једној пријави могу износити од од 10.000 КМ до 200.000 КМ (без ПДВ-а) и могу се користити само за финанцирање прихватљивих трошкова. За сваки пројекат, подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 15% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције док ће пројекат финансирати максималних 85% укупног износа кроз мјеру подршке. Прихватљиве инвестиције и трошкови се односе на набавку опреме, машина, алата, комуникацијских уређаја, хардвера и софтвера за контролу, праћење, управљање и надзор производних процеса, професионалних и консултантских услуга.

Концепте пројекта са потребном документацијом потребно је доставити искључиво путем онлине платформе https://javnipoziv.undp.ba до 08.08.2022. године.

Како се пријавити на јавни позив?

Корак 1: Прочитајте документ Смјернице за подносиоце пријава у којем се налазе све информације о критеријима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве.

Корак 2: Припремите пратећу документација за пријаву на јавни позив:

Прилог 1: Образац концепт пројекта
Прилог 2: УН глобални принципи

Корак 3: Уколико предложени концепти пројеката буду одабрани кроз први корак евалуације, подносилац пријаве се обавезује да ће учествовати у програму техничке помоћи, гдје ће заједно са тимом експерата у области дигитализације ангажованих од стране Пројекта а на основу достављених концепата, унаприједити достављене приједлоге те припремити свеобухватне пројекте који ће допринијети постизању циљева јавног позива и очекиваних резултата.

Учешће у програму техничке помоћи не подразумијева аутоматски и обавезу финанцирања. Само они подносиоци пријаве који након достављања пуног пројектног приједлога буду позитивно оцијењени од стране комисије, могу бити финансирани кроз овај јавни позив.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем е-маила: eu4businessrecovery@undp.onmicrosoft.com у периоду од 14.07.2022. до 04.08.2022. године. На све упите који стигну прије и послије наведеног рока неће се одговарати. Прије постављања питања заинтересовани подносиоци пријава требају пажљиво прочитате документ Смјернице за подносиоце пријава и постојећа питања и одговоре везане за овај јавни позив. Пројекат неће одговарати на већ одговорена питања.