Јавни позиви за додјелу бесповратних средстава у сврху дигиталне трансформације малих и средњих предузећа у оквиру пројекта ДигиталБИЗ

12.11.2021


Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ објављује јавне позиве за додјелу бесповратних средстава у сврху дигиталне трансформације малих и средњих предузећа у оквиру пројекта ДигиталБИЗ.

Путем јавних позива, УНДП ће подржати предузећа која желе увести кориштење дигиталних алата и опреме са циљем дигиталне трансформације кроз унапређење сопствених процеса рада и производње, отварања нових пословних могућности и тржишта, те јачања отпорности на ризике и вањске утицаје.

У коначници, подршка малим и средњим предузећима кроз комбинацију појединачних мјера довешће до учинковитијих и потпунијих одговора на њихове пословне потребе. Истовремено овом подршком промовишу се напредни приступи пословању малих и средњих предузећа, те ставља фокус на развој неопходних знања и вјештина запослених с циљем лакшег и бржег приступа тржиштима.

Кроз ову подршку директно ће се повећати конкурентност малих и средњих предузећа, повећати продуктивност и омогућити бржи економски раст.

Рок за подношење пријава је 26.11.2021. а детаљи о начину достављања пријава се налазе у смјерницама јавних позива.

Тим поводом, УНДП објављује:

1. Јавни позив за подношење приједлога пројеката за додјелу бесповратних средстава у сврху дигиталне трансформације малих и средњих предузећа Федерације Босне и Херцеговине

  • Више информација о начину пријаве, потребни документи за пријаву пројектних приједлога и критерији јавног позива за предузећа из Федерације БиХ доступни су  на овом линку, путем web странице Министарства развоја, подузетништва и обрта Федерације БиХ.
  • Инфосесија за мала и средња предузећа у ФБиХ бит ће одржана у уторак, 16.11. од 10х. Пријавите се путем сљедећег линка - https://bit.ly/3HpRUe6

2. Јавни позив за подношење приједлога пројеката за додјелу бесповратних средстава у сврху дигиталне трансформације малих и средњих предузећа Републике Српске и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине

  • Основне информације и критерији Јавног позива за предузећа из Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ као и остали релевантни документи доступни су овдје:

Смјернице за подносиоце пројектних приједлога

1. Пријавни образац
2. План активности
3. Буџет
4. Писмо намјере о суфинансирању
5. Додатне административне изјаве
6. УН глобални принципи

  • Инфосесија за мала и средња предузећа у РС и БД БиХ бит ће одржана у сриједу, 17.11. од 10х. Пријавите се путем сљедећег линка: https://bit.ly/30ibsjU

Путем пројекта ДигиталБИЗ, УНДП намјерава мобилизирати институционалне партнере и друге релевантне актере с циљем развоја дигиталне економије и усмјеравања компанија ка дигиталној економији. ДигиталБИЗ тежи подићи свијест и ојачати капацитете институционалних партнера о дигиталној економији, путем посебних тематских догађаја и програма обуке за ресорна министарства и организације за подршку пословања.

Такође, УНДП ће провести посебне анализе политика како би се утврдили структурни недостаци и потребе те осигурале препоруке с циљем омогућавања дигиталних пословних активности (нпр. регулаторни оквир, стратегије паметне специјализације, прописи и стандарди ЕУ-а, итд.), на темељу потражње, израдиће процјене технолошке и пословне иновацијске инфраструктуре, и сродних могућности и потреба.

извор: www.ba.undp.org