Министар спољне трговине и економских односа БиХ на састанку у Комори

15.12.2021


У Подручној привредној комори Бањалука данас је одржан састанак највишег руководства Коморе са министром спољне трговине и економских односа БиХ, Сташом Кошарцем.

Разговарано је о пројекту Отворени Балкан и његовом значају за привреднике како би се унаприједило пословање и неконкурентност производа, а све са циљем бољег позиционирања производа на другим тржиштима. Друга важна, и даље актуелна тема јесте пандемија вируса COVID-19, а која је оставила значајајне посљедице на нашу привреду. У условима COVID-19 кризе свакако велики значај имају „Зелени коридори“ за земље Централноевропског трговинског споразума (ЦЕФТА) који подразумјевају убрзане правне и здравствене процедуре на одређеним граничним прелазима који ће бити отворени за транспорт робе 24 сата - седам дана у недељи. Предсједник Коморе Бањалука и предсједник Коморе РС, Горан Рачић и Перо Ћорић данашњи састанак су искористили да министру Кошарцу пренесу искуства привредника – чланица Коморе.

Све већи недостак радне снаге у свим секторима привреде је једна од горућих тема и проблема наших привредника, који се не односе само на одлив радне снаге већ и недовољне квалификације постојеће. То је тема с којом се представници Коморе суочавају као активни чланови процеса увођења дуалног образовања у средњим школама.

Додатно, на данашњем састанку се разговарало и о пружању подршке за наступе наших привредника на сајмовима, у земљи и региону. То су увијек сајмови у којима се порепозна највећи интерес и потенцијал за наше привреднике.