На семинару о NCTS-у више од стотину учесника

21.07.2022


Примјена електронског система НЦТС у царинском подручју БиХ која почиње 1. августа у складу са новим царинским прописима БиХ требала би да драстично скрати процедуре, чекања и трошкове, те убрза проток робе на граничним прелазима, речено је данас на семинару у Бањалуци о новом систему.

Помоћник директора у Сектору за информационе технологије у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Свјетлана Перковић рекла је да је новина да ће од 1. августа сви електронски документи бити дигитално потписани.


"У међувремену, УИО БиХ је постао једино државно сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа. То значи да ће моћи да изда привредницима одговарајућу картицу са депонованим потписом на основу које ће моћи да подносе царинску декларацију провоза потпуно електронски са било које тачке у БиХ у којој постоји интернет", навела је Перковићева.

Она је додала да на овај начин БиХ постаје дио конвенције о заједничком провозу у којем је 35 европских земаља.

Радован Максимовић из бањалучке фирме "Венера" очекује да ће примјена новог царинског система знатно унаприједити пословање фирми у Републици Српској и БиХ.

"Надам се да ће вријеме чекања камиона са робом бити скраћено, те да ће тиме повећати ефикасност", рекао је Максимовић.

Прeдсjeдник Подручне привредне коморе Бањалука Гoрaн Рaчић изразио је наду да ће БиХ, уколико приступи иницијативи "Отворени Балкан", бити посебно олакшане царинске процедуре.

"Желимо и да наши привредници осјете бенефите `Отвореног Балкана`", рекао је Рачић новинарима у Бањалуци.

Нови електронски систем за провоз НЦТС је трансевропски царински информатички систем који омогућава размјену података између царинских органа и привредних субјеката системом електронске размјене.

Семинар у Бањалуци, на којем је било 35 учесника у сали и додатних 78 учесника онлајн, организовали су Подручна привредна комора Бањалука заједно са УИО БиХ.

СРНА