Негативни ефекти забране рада недјељом у дјелатности трговине на подручју града Бања Лука

02.12.2021


На иницијативу привредника из области трговине, Подручна привредна комора је на адресу Градске управе Града Бања Лука упутила Информацију о негативном ефекту забране рада недјељом у дјелатности трговине.

Сходно најави градске администрације о забрани рада недјељом, стручне службе Подручне привредне коморе Бања Лука провеле су анкету међу чланицама из дјелатности трговине. Аргументовано, заједно са привредницима, анализирали смо потенцијалне позитивне и негативне ефекте забране рада недељом у највећој дјелатности наше мале привреде.

Чињеница је да највећи број запослених у Републици Српској ради у дјелатности трговине. Уколико би привредницима из ове дјелатности био забрањен рад недељом, то би се одразило на пад промета у ионако тешка времена пандемије вируса корона, што би даље довело и до смањења броја радника у овој дјелатности, а што никако не можемо подржати. Због разумијевања озбиљности оваквих одлука, потребно је навести примјер Црне Горе која је такође донијела одлуку о забрани рада недељом у дјелатности трговине, што се вишеструко одразило на пад промета и повећање броја незапослених (у шопинг центру Delta City у Подгорици је након ове одлуке 80 радника остало без посла). Процјена је да ће само у шопинг центру Delta Planet у Бањалуци у случају забране рада недељом без посла остати између 100 и 150 радника, што би био велики ударац у настојању да очувамо нашу привреду и сачувамо радна мјеста. Домаћи велики трговачки ланци, попут Тропика и Fructa trade-a (хипермаркет Корт), али и остали трговачки ланци, забраном рада недељом претрпјели би огромну штету и били принуђени на смањење броја радника по процјенама за око 500-700, чиме би изгубили и привредници и радници.

Јасна нам је намјера градске администрације да Град Бања Лука омогући радницима који су запослени у дјелатности трговине слободну недељу за активности у кругу породице, али сматрамо да сви морамо узети у обзир да тржни центри и друге трговачке радње нису више само мјесто куповине основних животних намирница, него и мјесто забаве гдје породице могу провести заједничко вријеме са различитим садржајима. Такође, треба узети у обзир и то да је природа посла у појединим занимањима (полиција, медицински радници, новинари, ватрогасци и др.) таква да је рад недељом и празницима  неопходан да би се задовољиле потребе већине грађана.

Коначно, сматрамо да би требало обратити пажњу на примјер Града Бијељина, који је недавно почео са имплементацијом сличне Одлуке о забрани рада недељом у дјелатности трговине, што се већ негативно одразило и на пад броја долазака у Бијељину и на пад промета и потрошње. Штета због ове одлуке тек ће да буде измјерена у наредном периоду.

Због свега напријед наведеног, као институција која заступа интересе привредника, Градској управи Града Бања Лука упутили смо допис у којем наглашавамо да смо против евентуалне забране рада недјељом за сва привредна друштва у дјелатности трговине. Детаљном анализом утврђено је да ће се то веома негативно одразити на привреднике у највећем граду Српске и ову дјелатност ставити у веома тежак положај у времену када је пандемија вируса корона у значајној мјери уздрмала привреду Бање Луке и Републике Српске.