Неприхватљиво још једно повећање најниже плате

14.07.2022


Привредној комори Републике Српске неприхватљиво је још једно повећање најниже плате у Српској која износи 650 КМ, јер се привреда суочава са различитим оптерећењима, изјавио је данас у Бањалуци предсједник ове коморе Перо Ћорић.

Ћорић је позвао све да ову тему ставе „ад акта“ и да се о њој у овом тренутку не расправља.

Он је рекао да је привреда оптерећена поскупљењем репроматеријала и енергије, као и да ће друга половина ове године бити непредвидива.

„Повећање најниже плате значи и повећање осталих плата, а то у овом тренутку привреда Републике Српске не може технички да изнесе. Већина привредних друштава не би то издржала, а то даље води да ће људи напуштати предузећа и она неће бити у позицији да одговоре ни квантитету ни квалитету“, рекао је новинарима Ћорић.

Ћорић је рекао да привредници још немају информацију колико синдикат тражи да буде најнижа плата, али да је помињано 800 КМ.

Он је поновио да су показатељи спољнотрговинске размјене Српске за сада јако добри и да она износи пет милијарди КМ, те да је инфлација 13,2 одсто.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да ће ускоро изаћи са приједлогом за олакшавање долазака и пријављивања сезонских радника на привремени период, посебно у пољопривреди.

„У Србији је то на дневном нивоу, код нас је мали број сезонских радника и то се мора промијенити. Наше тржиште вапи за радницима и БиХ је једина земља која то није уредила“, рекао је Рачић.

Говорећи о увођењу нерадне недјеље у Бањалуци, Рачић је навео да је категорички против, те да је анкета коју су спроводили показала да би дио радника остао без посла.

Социјални партнери у Републици Српској сутра би требало у Бањалуци да разговарају о повећању најниже плате.